48Новият брой на любимото, за малки и пораснали деца, списание az sam bulg! излиза в месеца, на петия рожден ден на детското издание.
„Златната птица" блести, с ярките си корици! Между тях има пъстра колекция от загадки, пътеписи, стихотворения, приказки и вълнуващи разкази. Уникални изработки, и много игри и забавления, предизвикателство към малките и по-големите сръчковци и рисувачи! Има и четива за музикантите, експериментаторите и пътешествениците, защото в рубриката „Инфо" пишем за учените, композиторите, художниците и забележителните исторически личности.
Какво ще прочетеш ти, скъпи приятелю, в юбилейния 48 брой?


На кориците му е известната и по-непозната поезия за деца. За юношите сме избрали стихотворение от Петко Р. Славейков, „Балканът". А малчуганите традиционно, като на всеки наш рожден ден, ще се забавляват с az sam bulg от Иван Вазов. Поезията от кориците ни звуча вече в цели 70 предавания и в ефира на БНР! Всичи вече знаят, че става дума за ирата по радиото, в предаването „Закуска на тревата". И за новия й дял с фантастична награда. Избираш любима рубрика от списание az sam bulg и печелиш билети за театрална, а от септември, и за оперна постановка. Чети списанието и участвай. Децата, които се включиха в играта разказват, че детските постановки в Младежкия театър са фантастични. Лесно е да спечелиш! Щом за теб приятелю, четенето е удоволствие, решавай бързо кой материал е любимият ти и се регистрирай за участие. Ти избираш как, по телефона или чрез електронната поща. Много читатели се справят сами, просто е, като детска игра. Без значение дали си момче или момиче, щом четеш и се ровиш от двете страни на плаката ще откриеш изненада в „Игра по страниците". Загадката ни е свързана с едно от най-известните стихотворения на Петко Р. Славейков.
Мечтателят у теб ще търси „Открий разликите". Там те запознаваме с българския художник Александър Жендов. Ще попаднеш и на свежите и интересни игри за знание. Като за начало, може би, ще попълниш лексикона. Ако в него липсва въпрос той е тук на сайта, на списание „Аз съм БЪЛГАРЧЕ". Потърси го, пиши, изпрати ни отговорите си...
Питаш ли се кога са празниците и именните дни на роднините и приятелите ти? Отговорът е в календара. Отново е илюстриран с икони. В рубриката отбелязваме кръгли годишнини и рожденния ден на любимото ти списание. Програмите на Софийската опера и Младежкия театър ще откриеш тук на сайта ни. А в списанието публикуваме детски културен афиш, на предстоящите събития, за малчуганите и юношите в цялата страна.
В рубриката „Патронът на моето училище" ти представяме ИВАН МОМЧИЛОВ. С молив и въображение ще рисуваме, пак с ОСМИЦАТА. С помощта на цифрата на листа се появяват две много шумни и весели патенца. Цветът в лексикона е СИН. Оттам се подава и любимата за всички МЕТЛИЧИНА. Разказваме ти за митичната ТРЕПЕТЛИКА. А за малчуганите сме публикували любопитни факти за ФЛЕЙТАТА. В „Търсим талант" продължава срещата ти с Елица Ганева. Но тук разказваме и за заниманията на още едно момиче, което се увлича по благотворителността. Представяме ти разказа на Калина Вълчева за първата й училищна разпродажба. В рубриката „С шапка невидимка в чудния свят на растенията" греят пъстроцветните ЧУШКИ. Малчуганите ще се забавляват и ще оцветяват. А разказът за българските свети места води всички до Искърското дефиле и манастира „Успение Богородично". Ще узнаеш историята на с.СВЕЖЕН. А на картата, ще откриеш с.ГРАМАТИКОВО. На екскурзия с „Аз съм БЪЛГАРЧЕ" отиваме до ЗЛАТАРИЦА. Текстът е придружен с плакат, в средата на списанието, което се върти. В рубриките „На чай с приятели" и „Цветно приложение" има нови, свежи идеи за свободното време...
Компютърен маниак ли си? Очаквай Знайко Многознайко, да довърши в този брой историята си за българската ФАМИЛИЯ. Момчето е захласнато по историята на компютрите и продължава с все по-увлекателните си разкази за тях. А приятелят му, Рошльо, се стараее да не изостава. И пак се чуди над загадка с букви. В авторската си рубрика пък, представя композитора Марин Големинов.
Новият 48-и брой ще намериш в търговската мрежа през първата седмица от новата учебна година, също като през 2008г. когато излезе първият му брой.
С талон от списанието можеш да си поръчаш колекция съдържаща цялото течение на списание „Аз съм БЪЛГАРЧЕ". Да се абонираш или да подариш абонамент на малките, и по-големите българчета, твои приятели у нас и по света – през цялата година, знаеш как, нали?!