cover 1 Junosha 49Нов брой на списанието за малки и пораснали деца, az sam bulg. излиза в месеца, преди Коледните празници.„Златното ключе" блести от ярките му корици! Отключва врати към знанието, веселието и празничните забавления. Носи пъстра колекция от загадки, пътеписи, стихотворения, приказки и вълнуващи разкази. Представя уникални изработки, много игри и забавления, предизвикателство към малките и по-големите сръчковци и рисувачи! Радва ги с четива за музикантите, експериментаторите и пътешествениците. В рубриката „Инфо" пишем за учените, композиторите, художниците и забележителните исторически личности.

Ето какво сме подбрали за теб, скъпи приятелю, в последния за 2013г. 49 брой?
На кориците му са две от наградените рисунки в шестото издание на конкурса „Нарисувай ми слънце". Тук е и известната и по-непозната поезия за деца. За юношите сме избрали стихотворение от Иван Вазов, „Бъдни вечер". Малчуганите ще се забавляват с „ Де е България" отново от Иван Вазов. Поезията от кориците ни звучи и в ефира на БНР! В ирата по радиото, в съботното предаване „Закуска на тревата". Читателите знаят и за новия й дял с фантастична награда. Избираш любима рубрика от списание „Аз съм българче" и печелиш билети за театрална или за оперна постановка. Чети списанието и участвай. Децата, които се включват в играта разказват, за детските постановки на страниците на списанието. Много читатели се регистрират и участват защото е просто, като детска игра. И защото лесно е да спечелиш!
Момче или момиче, щом четеш и се ровиш, от двете страни на плаката ще откриеш нова изненада в „Игра по страниците". Загадката ни е свързана с едно от най-известните стихотворения посветени на Коледа.
Мечтателят у теб пак открива разликите. Там те запознаваме с българския художник Никола Образописов. Има и интересна статия за кубизма и за музея на Пабло Пикасо в Барселона. Ще откриеш нови игри за знание. Като за начало, може би, ще попълниш лексикона. Ако в него липсва въпрос той е тук на сайта, на списание az sam bulg. Потърси го, пиши, изпрати ни отговорите си... Прочети и как го попълват читателите ни.
Предстоят празници и именни дни. Искаш ли да поздравиш роднините и приятелите си? Ако се чудиш кога да го направиш, отговорът ще откриеш в календара. Той е празничен и илюстриран с икона. В рубриката отбелязваме и бележити дати свързани с кръгли годишнини. Програмите на Софийската опера и Младежкия театър вече те очакват в новия ни брой.
В рубриката „Патронът на моето училище" ти представяме Таньо Войвода. С молив и въображение ще рисуваме, пак с ОСМИЦАТА. С помощта на цифрата при теб ще дойде Дядо Коледа. Цветът в лексикона е ЧЕРВЕН. Оттам се подава и любимата за всички РОЗА. Разказваме ти за митичното ОРЕХОВО ДЪРВО. А за малчуганите сме публикували любопитни факти за ЛАТЕРНАТА. Представяме и две нови творби на писателя Димитър Хаджитидирив. В рубриката „С шапка невидимка в чудния свят на растенията" се запознаваш с КАРФИОЛА. Малчуганите ще се забавляват и ще оцветяват. А разказът за българските свети места води всички до Чуриловския манастир „Св. Георги". Ще узнаеш историята на с.ПАРИЛ. А на картата, ще откриеш с.МЕЗЕК. На екскурзия с „Аз съм БЪЛГАРЧЕ" отиваме до гр.КОСТИНБРОД. Текстът е придружен с плакат, в средата на списанието, което се върти. В рубриките „На чай с приятели" и „Цветно приложение" има нови, свежи идеи за свободното време...
Компютърен маниак ли си? Очаквай Знайко Многознайко да раздуха историята на СПАМА. Момчето, в захлас от историята на компютрите, продължава с все по-увлекателните си разкази за тях. Приятелят му, Рошльо, все се стараее да го догони. Чуди се над загадка с букви. В авторската си рубрика пък, представя композитора Атанас Бояджиев. А ние, от редакцията, разказваме за празника послучай петия ни рожден ден. Публикуваме и резултатите от финала на „Нарисувай ми слънце 6" и много се забавляваме със щуротиите на Знайко и Рошльо, които още не са избрали своята любима рисунка – СЛЪНЦЕ.
Новият 49-и брой ще намериш скоро в търговската мрежа.
С талон от списанието можеш да си поръчаш колекция съдържаща цялото течение на списание az sam bulg. Да се абонираш или да подариш абонамент на малките, и по-големите българчета, твои приятели у нас и по света – през цялата година, знаеш как, нали?!