Списаниеaz sam bulg вече е на три години!!! Ще го разберете наистина, защото, като надникнете в търговската мрежа, ще откриете нашия нов 35-ти брой! С него празнуваме. А там ще откриете част от новите идеи на редакционния ни екип. За какво говорим ли?! Разбира се, за интересни четива и интересни предизвикателства, отнасящи се до сръчните ръце на нашите читатели. За нови игри и загадки, за загрявка на ума и за полет на фантазията. За забавления в свободното време, за любимото хоби, за неща, които не знаете, но пък с нас ще научите?!

С какво започва новият брой?

На вътрешната корица читателите ще открият текста на стихотворение  на Никола Й. Вапцаров. То започва така:                                                                                                       

„Огромен град със звезден покрив
и електрически слънца,
открил вратите си широко
за хилядите си деца.....”

Как продължава и какво е заглавието му четете на корицата.

 • На екскурзия сме.

KROMLEH 5ARDA pri Madjarovo

 

На път за град

Маджарово ще посетите Кромлех.

Коя е бялата река и какво се е случило пoкрай нея?

Разходката и отговорите са представени в разказ

 и плакат за колекционерите.

 

 

 • На пътешествениците до българските свети места разказваме за Шипченския  манастир.
 • Игрите започват още на първа страница с нова загадка – игра за мъдрост.
 • В рубриката „Аз мога, а ти можеш ли?” сме поместили пасаж от съчинението на Генади Терзи.  Озаглавен е „Силата на българския дух през вековете”. Редовете, написани от шестнадесет годишното момче, участник в литературния конкурс „Стефан Гечев”, са подходящи и за по-големите и са пример за патриотизъм.
 • Какво може да се нарисува с помощта на цифрата едно? Ще  го научите в размислите ни за вашето хоби...
 • А какво знаете за възрожденеца Иван Денкоглу?  Заради какъв принос в София има улица, кръстена на неговото име? Или пък – защо много училища в страната се гордеят с извършеното от него?! Отговорът е в рубриката „Патронът на моето училище”.
 • Кое ли е българското село, за което се говори, че в училището му е преподавал не кой да е, а самият Матей Преображенски – Миткалото?
 • От страницата на рубриката „Митичните същества в българския фолклор”  грее дъгата.
 • Цветът в лексикона е кафяв. А десетте въпроса започват с думата „Защо” Питаме хлапетата, даваме им идеи как и какво да попитат приятелите си в своя собствен лексикон. Знае се, че всички могат да отговорят на въпросите по електронната поща. А ние очакваме отговорите Ви. На трима от авторите, изпратили  най-оригинални отговори на десятката с въпросителни, ще подарим един брой от колекцията на списание „Аз съм българче”. Колко книжки има в нея вече?!
 • Какво разказваме на любопитните ботаници нахлупили шапка невидимка? Няма нужда да гадаете, отговорът е поместен около чудесата на прасковата!!!
 • Пчела е кацнала на главата на ботаниците. Бръмчи и се оглежда. Дали е герой в загадка по страниците на списанието?!....

Любителите на ножицата, картона и боите ще се сдобият с чантичка-куфар, където да побират скъпоценните си материали. И сами ще изработят ефекти върху хартия.

 • Страхотна изненада очаква любителите-търсачи на десетте разлики!
 • А Знайко-Многознайко, водещият на рубриката за компютри, премята в ръце пясъчен часовник и разказва за РС-то. Четивото е подходящо за  компютърните маниаци – любители на шантавите разсъждения на тайнствения автор
 • Да не помислите, че няма приказка от Мая Дългъчева, от цикъла „Приказки от ОНАЯ ГОРА”?! Този път тя ви предлага история за Рекичката.
 • За финал е рубриката „От скрина на баба и дисагите на дядо”. А на последната корица са нови-ните около четвъртото издание на Националния конкурс „Нарисувай ми слънце”.

Забавленията са в списанието – от първата до последната страница. Има игри за знание, за придобиване на мъдрост и въображение, съпроводени с много снимки в двете постоянни фотогалерии. Колекционерите  на карти за играта „Запомни” ще се сдобият  с още две нови карти от колодата с цветя .

Новият 35-и брой на списание „Аз съм българче” ви очаква от 30-и септември, а на корицата е кадър от българския Стоунхендж. Къде можете да го купите ли? Вижте картата на сайта. Тя ще ви помогне да го откриете в страната. С талон от списанието пък – можете да се абонирате за „Аз съм българче” през цялата година.

Розалина Златкова – Маркетинг мениджър

Румен Стоичков – Главен редактор