58b.manastir (2)С „Детство мое“ започват новите пролетно – летни забавлени и трепети със страниците на 58 брой. Те са цветни, пъстри, весели и забавни! Списание az sam bulg среща читателите си с чудновати изненади, поезия и проза за и от деца и все по-интересни загадки. Носи нова порция знание, пътеписи, стихотворения, приказки, вълнуващи разкази, уникални изработки. Радва експериментаторите и пътешествениците с любопитни истории. Поднася на четящите вълнуващи срещи с учените, композиторите, художниците и забележителните личности и места. И с българските съкровища. Ето какво сме подбрали за теб, приятелю, в новия 58 брой на списанието.

На кориците са гатанките на Чичо Стоян, в рубрика от поета Атанас Звездинов, „Знай ги наизуст”. Те са интересни както за Малчуганите, така и за Юношите. Стихове от кориците ни звучат вече три години по Националното Радио. В повече от 160 излъчвания българчета четат поезия, в игра, в съботното предаване „Закуска на тревата“. Регистрират се сами, включват се в радио ефира и се забавляват. Децата в Столицата избират любима рубрика в списанието и печелят страхотна награда – билети за детска постановка в Младежкия театър „Николай Бинев“!

Малките и по-големите ни четящи приятели, се ровят от двете страни на плаката и откриват увлекателната нова „Игра по страниците“. Загадката отново е по великолепно стихотворение от Атанас Звездинов. Ще опиташ ли да го разпознаеш?

Рубриката „Златното прозорче“ продължава с откъси от „Малкият принц“. Там е и текстът на детско разказче за Язовецът Пенчо. Изненадан ли си, че малки и големи пишат увлекателни истории и ги изпращата в редакцяита? Прочети част от тях.

Мечтателят у теб ще открие разликите докато чете за художничката Людмила Христова. Около тази тема за всички любители на загадките се развива нова, в този и в следващите броеве.

Попълваш ли ЛЕКСИКОНА? Предлагаме ти отговорите на  Мина Самсиева. Коя е тя, чети в списанието. Отговори и на част от Tайните (непубликувани) въпроси от 2013г.

В „Голямо междучасие“ е играта с нови скоропоговорки от съкровищницата с думи на ВАСИЛ Гьошев. С тях приятелите ни се забавляват – в състезания по бързо говорне – в голямото междучасие. А ти, защо не запалиш съучениците си да се състезавате и Вие?! Може да тренирате през лятото, а наесен да си направите забавна надпревара в училище.

Важно е да си информоран за прават си, за да имаш решение за всяка трудна ситуация. Затова публикуваме коментар на третото от „Правата на детето“. Ще откриеш и как Малките журналисти питат свои приятели „Чуват ли възрастните гласа на децата?“

Календарът, илюстриран с икони, ти припомня традиционните ни празници и именни дни. В него ще откриеш бележити дати и кръгли годишнини. Заедно с културен афиш.

Темата „Патронът на моето училище” разказва за САВА ДОБРОПЛОДНИ С кръгове и елипси рисуваме ЖАБЧЕ. green (4)Цветът в лексикона е ЗЕЛЕН. Оттам се подава ЩАСТИЕ -то. Ще се запознаеш с митичната СВЕТКАВИЦА „С шапка невидимка в чудния свят на растенията” ще научиш за АВОКАДО-то.

kosovo (2)Ще узнаеш историята на с. КОСОВО, а на картата ще откриеш с.ЦАРЕВ БРОД. Екскурзията с „Аз съм БЪЛГАРЧЕ” те води в БАСАРБОВСКИЯТ МАНАСТИР. Знаеш, че текстът е придружен с уникален плакат, в средата на списанието, което се върти.

В рубриките „Хоби” и „Цветно приложение” са свежите идеи за свободното време. Можем да се забавляваме в новите подлези – трансформирани от ПОдЛЕЗНО в културни пространства. Сядаме у дома на чаша шипков чай. Правим „ПОСТАВКА ЗА КАРТИНА върху CD“ и „ПЪСТРИ ПЕРУДИ“. Четем за старта на осмия сезон на конкурса „Нарисувай ми слънце“.

„60 СЕКУНДИ“ е любима за компютърните маниаци. Авторът й, Знайко Многознайко, представя историята на БЪЛГАРСКИТЕ СВЕТОВНО ИЗВЕСТНИ ИЗОБРЕТАТЕЛИ.

Приятелят му, Рошльо, в съревнование с него разказва за известенНобелов лауреат. В авторската си тема – „МУЗИКАЛНИ ЗАГЛАВИЯ“ – представя композиторът ВИЛИ КАЗАСЯН.

По традиция в рубриката „Аз мога, а ти можеш ли?“ са резултатите от РАДИО ИГРАТА. И новата ни тема „НАЙ-важните финансови уроци за всяко дете“. Не се учудвай, Знайко и Рошльо все още нищо не разбират от финанси, но пък пътешестват с инетерес до манастира и селцата, за които ти разказваме.

Новият ни 58-и брой не се намира в търговската мрежа!!! Затова пък с талон от списанието можеш да си поръчаш едно списание или цял абонамент. А сега и цялата ни колекция от 1-и до 55-и брой. Ще го получиш навсякъде у нас и в чужбина. Знаеш как да се абонираш, нали?!