59„Малката кибритопородавачка“ носи цветни, пъстри, весели и забавни четива, игри и чудни идеи за ваканцията! В разгара на летните забавления ти предстоят още нови трепети със страниците на 59-и брой.  az sam bulg отново среща читателите си с все по-интересни загадки, нова порция знание, пътеписи, стихотворения, приказки, вълнуващи разкази, уникални изработки. За радост на мечтателите, експериментаторите и пътешествениците поднасяме още любопитни истории. Запознаваме юношите и малчуганите с учени, композитори, художници, забележителни личности, места и български съкровища.
На кориците са стиховете на Цанко Церковски, в рубрика от поета Атанас Звездинов, „Знай ги наизуст”. Те са интересни както за Малчуганите, така и за Юношите. Всички вече знаят, че стихове от кориците ни звучат по Националното Радио. В повече от 160 излъчвания българчета четат поезия, в игра, в съботното предаване „Закуска на тревата“. Регистрират се сами, включват се в радио ефира и се забавляват.

Малките и по-големите ни четящи приятели, се ровят от двете страни на плаката и откриват увлекателната нова „Игра по страниците“. Загадката е по великолепно стихотворение написано от приятеля на децата – поетът Атанас Звездинов. Опитай да го разпознаеш!
Рубриката „Златното прозорче“ продължава с откъс от „Малкият принц“. Там има интервю на малкия журналист Светлин Симеонов. И есето му на тема „ПРОФЕСИЯ ТРОЛ“. Ще прочетеш и творбата на Цветомир Муташки на тема „ВЪЗРАСТНИТЕ НАИСТИНА СА УЖАСНО СКУЧНИ“. Изненадан ли си, че малки и големи пишат увлекателни истории и ги изпращата в редакцяита? Прочети част от тях.
Мечтателят у теб ще открие разликите докато чете за художника ГРИША КУБРАТОВ. Попълваш ли ЛЕКСИКОНА? Предлагаме ти нови въпроси и авторски картинки за него. Чии са те ще научиш от страниците на списанието. И макар че, не си на училище в „Голямо междучасие“ те очаква играта с нови скоропоговорки от съкровищницата с думи на ВАСИЛ ГЬОШЕВ. С тях приятелите ни се забавляват – в състезания по бързо говорне – докато са на море или на лагер. Ти също можеш да запалиш своята компания и да се състезавате помежду си?! Тренирайте през лятото, а наесен ще организирате забавна надпревара в училище.
Важно е да си информоран за прават си, за да имаш решение за всяка трудна ситуация. Затова публикуваме коментар на четвъртото от „Правата на детето“. Тук ще научиш повече и за една организация наречена „Национална мрежа за децата“, затова как тя следи да се чува детския глас и да се спазват правата на децата у нас. Ще прочетеш и за младежката част от нея наречена „Мегафон“
Календарът, илюстриран с икони, отбелязва традиционните ни празници и именни дни. В него ще откриеш бележити дати и кръгли годишнини. Заедно с културен афиш.
Темата „Патронът на моето училище” разказва за Христаки Павлович. С кръгове и елипси рисуваме СЛЪНЦЕ. Цветът в лексикона е ШАРЕН. Запознаваме те с естесвените природни багрила. Оттам се подава ГЕРБЕРЪТ. Ще се срещнеш с митичната СУША. От „С шапка невидимка в чудния свят на растенията” ще научиш за СМОКИНЯТА. Очаква те историята на с. ЯКОВО, а на картата ще откриеш с.ГОРНИ ДЪБНИК. Екскурзията с „Аз съм БЪЛГАРЧЕ” те води в КЛАДНИЦА. Знаеш, че текстът е придружен с уникален плакат, в средата на списанието, което се върти.
В рубриките „Хоби” и „Цветно приложение” са свежите идеи за свободното време. Можеш да се забавляваш с новините около новия дял на конкурса „Нарисувай ми слънце“. За осма поредна година деца и юноши, майстори на четката, ще премерят сили в конкурса. А слънцата вече пристигта в редакцията ни. Как да се включиш ли? Прочети в новия брой.
Сядаме у дома на чаша меден чай от ЕНЬОВЧЕ. Правим „Бутикови вазички – ДЪГА“ и „ДРЕХИ ОТ ХАРТИЯ“. Рубриката „60 СЕКУНДИ“ е любима за компютърните маниаци. Авторът й, Знайко Многознайко, продължава да те запознава с историята на БЪЛГАРСКИТЕ СВЕТОВНО ИЗВЕСТНИ ИЗОБРЕТАТЕЛИ.
Приятелят му, Рошльо, в съревнование с него разказва за Нобеловите лауреати. В авторската си тема – „МУЗИКАЛНИ ЗАГЛАВИЯ“ – представя композиторът РУМЕН БОЯДЖИЕВ – син.
Традиционно в рубриката „Аз мога, а ти можеш ли?“ са резултатите от РАДИО ИГРАТА. И новата ни тема „НАЙ-ВАЖНИТЕ ФИНАНСОВИ УРОЦИ ЗА ВСЯКО ДЕТЕ“. Не се учудвай, Знайко и Рошльо улисани в своите си неща разбраха, че нищо не разбират от финанси. Увлечени от разказите ни „пътешестват“ с инетерес до селцата, за които пишем и се карат за кого са боичките и картона в редакцията щом се сетят за конкурса.
Новият ни 59-и брой не се намира в търговската мрежа!!! Затова пък с талон от списанието можеш да си поръчаш едно списание или цял абонамент. А сега и цялата ни колекция от 1-и до 55-и брой. Ще го получиш навсякъде у нас и в чужбина. Знаеш как да се абонираш, нали?!