60
„Ето ти един бонбон“ цветен, пъстър, пълен с весели и забавни четива и чудни идеи за забавления! На страниците на юбилейния ни 60-и брой, в началото на учебната година, те чакат игри и закачки. Списание „Аз съм българче” поднася на читателите си, интересни загадки, любопитни факти, пътеписи, стихотворения, приказки, вълнуващи разкази, уникални изработки. Очаквани отдавана от всички мечтатели, експериментатори и пътешественици. Запознаваме юношите и малчуганите с учени, композитори, художници, забележителни личности, места и български съкровища.

60На кориците са стиховете на Цоньо Калчев, в рубрика от поета Атанас Звездинов, „Знай ги наизуст”. Те са интересни както за Малчуганите, така и за Юношите. Всички вече знаят, че стихове от кориците ни звучат по Националното Радио. Четвърти сезон на радио играта българчета четат поезия, за забавление, в съботното предаване „Закуска на тревата“. Регистрират се сами, включват се в радио ефира и звучат великолепно.

Малките и по-големите ни читатели пък, се ровят от двете страни на плаката и откриват увлекателната нова „Игра по страниците“. Загадката е по едно от великолепните стихотворения написани от приятеля на децата – поетът Атанас Звездинов. Опитай да го разпознаеш!

Рубриката „Златното прозорче“ продължава с откъс от „Приключенията на Лиско“. Там е и финала от интервюто на малкия журналист Светлин Симеонов. Ще прочетеш и творбата на Милена Терзиева на тема „ВЪЗРАСТНИТЕ НАИСТИНА СА НЕВЕРОЯТНО СТРАННИ“. Сигурно не си изненадан, че малки и големи пишат и изпращата в редакцяита увлекателните си истории? Публикуваме ги за да успееш да прочетеш и ти. Такъв е случаят и с „Къщата на Врабчо“.

Мечтателят у теб ще търси разликите докато чете за художника ИВАН МИЛЕВ. Ако обичаш да попълваш ЛЕКСИКОН за теб са новите въпроси и авторски картинки за него. Чети отговорите на ГАБИ ВЪЧЕВА от гр, Русе. Коя е тя, ще научиш от стр. 8 – Малчуган. Близо до нея, друга наша приятелка СИМОНА ВЪЛЧЕВА разказва накратко как се прави благотворителна разпродажба в училище. А как мина първата организирана от нашата редакция, кога и къде се случи тя, сам ще прочетеш. И нищо че, вече си на училище в „Голямо междучасие“ те очаква играта с нови скоропоговорки от съкровищницата с думи на ВАСИЛ Гьошев. С тях приятелите ни се забавляват – в състезания по бързо говорне – след училище или в свободното си време. Ти също можеш да запалиш своята компания и да се състезавате помежду си?! Тренирайте, а после ще организирате забавна надпревара в училище.

Важно е да си информоран за прават си, за да имаш решение за всяка трудна ситуация. Затова публикуваме коментар на петото от „Правата на детето“.

Календарът, илюстриран с икони, отбелязва традиционните ни празници и именни дни. В него ще заедно с културния афиш ще откриеш бележити дати и кръгли годишнини. От „Музикалната тема“ се носи звън на ТАМБУРА. А в „Патронът на моето училище” разказваме за Капитан Петко Войвода. С кръгове и елипси рисуваме ЗЛАТНАТА РИБКА. Цветът в лексикона е СИН. Запознаваме те с естесвените природни багрила. Оттам се подава синьото ПУХЧЕ. Ще се срещнеш с митичната ГРАДУШКА. От „С шапка невидимка в чудния свят на растенията” ще научиш за ВИШНАТА. Очаква те историята на с. ПЕТРЕЛИК, а на картата ще откриеш с.ПРЕВАЛА. Екскурзията с „Аз съм БЪЛГАРЧЕ” те води в ГОЛЯМ МАНАСТИР. Знаеш, че текстът е придружен с уникален плакат, в средата на списанието, което се върти.

В рубриките „Хоби” и „Цветно приложение” са свежите идеи за свободното време. Можеш да се забавляваш с новините около новия дял на конкурса „Нарисувай ми слънце“. За осма поредна година деца и юноши, майстори на четката, мерят сили в конкурса. А слънцата вече пристигнаха в редакцията ни.

Сядаме у дома на чаша меден чай от МЕНТА. Правим „НЕУВЯХВАЩИ рози“. Рубриката „60 СЕКУНДИ“ е любима за компютърните маниаци. Авторът й, Знайко Многознайко, продължава да те запознава с историята на БЪЛГАРСКИТЕ СВЕТОВНО ИЗВЕСТНИ ИЗОБРЕТАТЕЛИ.

Приятелят му, Рошльо, в съревнование с него разказва за Нобеловите лауреати. В авторската си тема – „МУЗИКАЛНИ ЗАГЛАВИЯ“ – представя композиторът БОРИС КАРАДИМЧЕВ. Има и интересни новини около тях двамата.

Традиционно в рубриката „Аз мога, а ти можеш ли?“ са резултатите от РАДИО ИГРАТА. И новата ни тема „НАЙ-важните финансови уроци за всяко дете“. Всеки знае, че Знайко и Рошльо улисани в своите си работи скоро научиха, че нищо не разбират от финанси. Увлечени от разказите ни „пътешестват“ с интерес до селцата, за които пишем и пак не успяха да спазят срока за да участват в осмия сезон на конкурса.

Новият ни 60-и брой не се намира в търговската мрежа!!! Затова пък с талон от списанието можеш да си поръчаш едно списание или цял абонамент. А сега и цялата ни колекция от 1-и до 55-и брой. Ще го получиш навсякъде у нас и в чужбина. Знаеш как да се абонираш, нали?!