61И звънят колелетата на „Златната колесница“. Пъстроцветната корица крие брой пълен с весели и забавни четива и чудни идеи за забавления! На страниците на 61-ия ни брой, в навечерието на Коледа и Новата година, те чакат куп игри и закачки. По традиция списание „Аз съм българче” поднася на читателите си, интересни загадки, любопитни факти, пътеписи, стихотворения, приказки, вълнуващи разкази, уникални изработки. А те са очаквани отдавана от всички мечтатели, експериментатори и пътешественици. Ето че пак запознаваме юношите и малчуганите с учени, композитори, художници, забележителни личности, места и български съкровища.


На кори61ците са стиховете на Елин Пелин, в рубриката „Знай ги наизуст”. Незабравими и интересни както за Малчуганите, така и за Юношите. Любимите за малки и големи стихове от кориците ни звучат по Националното Радио. Четвърти сезон на радиоиграта българчета четат поезия, за забавление, в съботното предаване „Закуска на тревата“. Регистрират се сами, включват се в радио ефира и звучат великолепно.
Всички малки и по-големи читатели пък, се ровят от двете страни на плаката и откриват увлекателната нова „Игра по страниците“. Загадката е по едно от великолепните стихотворения написани от приятеля на децата – поетът Атанас Звездинов. Опитай да го разпознаеш!
Рубриката „Златното прозорче“ продължава с откъс от „Приключенията на Лиско“. Там ще прочетеш и наградените в литературния дял „Детство мое“ творби. В него вече втора година Националния конкурс за рисунка „Нарисувай ми слънце“ дава поле за изява на пишещите. Затова никой вече не се изненадва, че малките и големите ни читатели пишат и изпращата в редакцяита увлекателните си истории? Публикуваме ги за да успееш да прочетеш и ти. В новия ни брой греят и слънчевите рисунки спечелили награда в осмото издание на цветната надпревара между майсторите на четката. Ще откриеш и прекрасният текст на песента, с която участвахме тази година в Детската Евровизия, „Цветът на надеждата“.
Мечтателят у теб ще търси разликите докато чете за художника ВАСИЛ ЗАХАРИЕВ. Ако обичаш да попълваш ЛЕКСИКОН за теб са новите въпроси в него. Чети и за веселите, вълшебни, рисунки върху камъчета. И за приятелите на фолклора и новия клуб „Млади възрожденци“ в Сливен.
И понеже вече си на училище в „Голямо междучасие“ те очаква играта с нови скоропоговорки от съкровищницата с думи на ВАСИЛ ГЬОШЕВ. С тях приятелите ни се забавляват – в състезания по бързо говорне – след училище или в свободното си време. Ти може би вече си запалил своята компания и се състезавате помежду си?! Тренирайте, а щом станете много умели организирай надпревара в училище. Забавлението ще бъде неповторимо.
Календарът, илюстриран с икони, отбелязва традиционните ни празници и именни дни. В него заедно с културния афиш ще откриеш бележити дати и кръгли годишнини. А в „Патронът на моето училище” разказваме за РАЙКО ЖИНЗИФОВ. С кръгове и елипси рисуваме ЛЕТЯЩА ПТИЦА. Цветът в лексикона е ШАРЕН. Запознаваме те с естесвените природни багрила, от които се получават червена, зелена и синя багра в българските шарки. Оттам се подава КАРАМФИЛЪТ. Ще се срещнеш с митичната МЪГЛА. От „С шапка невидимка в чудния свят на растенията” ще научиш за ГРЕЙПФРУТ. Очаква те авторския разказ за историята на с. КОНАК, а на картата с увлекателния текст на РУМЕН СТОИЧКОВ, ще откриеш с. ФАКИЯ. В пътешествие до българските свети места заедно с него ще посетиш Марянския манастир. В рубиката на екскурзията с „Аз съм БЪЛГАРЧЕ” той те води в ЗЛАТИЦА. Знаеш, че текстът е придружен с уникален плакат, в средата на списанието, което се върти.
В рубриките „Хоби” и „Цветно приложение” има свежите идеи за свободното време. Ще се забавляваш с новините около куклите на Знайко и Рошльо. Сядаме у дома на чаша дъхав чай от ЛАЙКА. Любимата за компютърните маниаци рубрика, „60 СЕКУНДИ“, на Знайко Многознайко продължава да те запознава с историята на БЪЛГАРСКИТЕ СВЕТОВНО ИЗВЕСТНИ ИЗОБРЕТАТЕЛИ. Приятелят му, Рошльо, в съревнование с него разказва за известните учени – носители на Нобелова награда. А в авторската си тема – „МУЗИКАЛНИ ЗАГЛАВИЯ“ – представя композиторът ПАРАШКЕВ ХАДЖИЕВ.
Към разказите за съкровищата на България добавяме още един, за това при село Галиче. Традиционно в рубриката „Аз мога, а ти можеш ли?“ са резултатите от РАДИО ИГРАТА. И новата ни тема „НАЙ-ВАЖНИТЕ ФИНАНСОВИ УРОЦИ ЗА ВСЯКО ДЕТЕ“. След като прочетоха публикациите по темата в списанието Знайко и Рошльо си признаха, че нищо не разбират от финанси.
Забавните, изпълнени с много цвят и интересни четива, страници в новия брой на списание „Аз съм българче“ са създадени от нас с много любов за малките и по-големите ни читатели. И те знаят, че новият ни 61-и брой не се намира в търговската мрежа!!! Затова пък с талон от списанието могат да си поръчат едно списание или цял абонамент. А сега и цялата ни колекция от 1-и до 61-и брой. И ще го получат навсякъде у нас и в чужбина. Защото знаят как да се абонират. И ти знаеш, нали?!