cover1Уважаеми дами и господа,

Ние сме авторска медия за деца и юноши – списание az sam bulg издание на НПО – Сдружение за български семейни ценности, традиция и култура „Българче“от 2008г. Представени сме на www.bulgarche.eu.Цялото течение на изданието включва 61 броя и 6 колекции „Прочети и Поиграй“. Подходящо е за българчето, което чете. Както за Малчугана, така и за Юношата. До момента в него сме описали повече от 60 бележити личности и още толкова села и градове в България.

Кои училища могат да се включат в най-новата ни инициатива „Патронът на моето училище е жив и днес в сърцата на последователите си” – стартираща на 20.10.2016г.?

covers 2ПРОЕКТЪТ цели чрез отбелязване на годишнина от рождението на големите ни и светли личности по съвременен, забавен и интересен за учениците начин да събуди у тях траен интерес и гордост, че са българи и техни наследници. Дава на училищните библиотеки възможност за реализация на клубове по родолюбие, и занимания по интерси, чрез списание „Аз съм българче“, за малките и по-големите ни читатели, които да заместят свободния им час.Това е общо начинание, на национално ниво. Развива се в края на 2016 и през 2017г.. Включва 107 български училища, които ще отбележат 295 годишнина отрождението на Отец Паисий, 167 училища отбелязващи 180 години от рождението на Васил Левски и 28 училища, които ще пазнуват 190 г. от рождението на Петко Рачев Славейков. Насочено е към учениците от училищата у нас, техните учители и родители. Броевете, в които представяме тези бележити личности, са част от издадениете през 2016 г. свитъци на колекция „Прочети и Поиграй“ със списание „Аз съм българче“.Инициативата добавя към фонда на училищната библиотека цялото течение на изданието. С включването си в нея през 2016г., учениците, от училището-участник, започват подготовка за отбелязване на Патронния си празник през 2017 г. В деня на празника, най-активните от тях(а защо не учители и родители?!), представят изпълненията или постиженията си пред цялото училище.

Активностите включени в проекта са общо три: две свързани с литература, четене, творческо мислене и писане и една спортна. Всяко училище избира в кои да се включи, съобразно интересите на учениците си. Проектът предлага интересен и нестандартен начин за отбелязване на патронния празник през 2017г.

Пример за реализация( за училище носещо името на Отец Паисий):

covers4По-малките участват с прочит на стихотоврението на Атанас Звездинов, посветено на Хилендарския монах, публикувано в петата ни колекция. По-големите ученици се състезават за най-изразителен прочит, или презентация на материала от бр. 2 и викторина по него. С помощта на колекцията “Прочети и поиграй”, творческото мислене и креативност на децата, юношите и преподавателите в училището могат да се развихрят без граници. И да продиктуват оригинални начини за състезаниямежду класовете, в библиотеката, с викторина или друг вид игра, за сравняване на постигнатото.Третата активност е включване в масов крос на разстояние от 295 метра за патронния празник. Учениците(а учителите и родителите – по желание) бягат 295 метрав чест на патрона на своето училище от 1-и ноевмри до деня на училищния празник.

Стихотворението:


Отец Паисий

Гнездото както свиват птици,

пчелата както сбира мед,

той вля живот сред две корици

с призванието на поет.

И вдъхновен като месия,

понесъл истинския кръст,

със своята благословия

изправи до Балкана ръст.

Запя камбана. Пламна знаме.

И се роди един светец.

Светец ли? Нещо по-голямо -

на цял един народ отец.

Атанас Звездинов

Как се реализира кросът?

cover5Всеки може да пробяга разстоянието веднъж или повече( според желанието си). При всеки пробег се слага печат срещу името му в дневника на кроса, който се намира при преподавателя по физическа култура и спорт.

  Състезания и награди:

  1.  За най-дълго пробягано разстояние в кроса: ученикът, пробягал най-много пъти 295-е метра получава награда от проекта бр.2 с публикацията за Паисий + значката на проекта „Патронът на моето училище...“. Заедно с това, заслужили награда ученици от училището(за отличен успех, носители на награда от състезание, олимпиада или конкурс, или за особен принос в живота на училището, доброволчество и др. социални дейности) получават по едно списание „Аз съм българче“ – бр. 2, с публикация за патрона на своето училище. В редакцията на списание „Аз съм българче“ имаме техническа възможност да предоставим по 15 списания от бр. 2 (брандирани специално за годишнината) на всяко от училища включени в проекта.
  2.  За най-забавна снимка от патронния празник – библиотеката на училището – победител печели награда от редакцията на сп. „Аз съм българче“ – цялото течение на изданието – от 1-и до 61 бр.
  3.  За най-дълго пробягано от учениците, учителите и родителите разстояние библиотеката на училището-победител печели награда от редакцията на сп. „Аз съм българче“ – колекция „Прочети и поиграй“ – 2017г.

Бюджетът на проекта за едно училище е 300 лв. и включва:

  1. Цялото течение на списание „Аз съм бългаче“ + корици за колекцията „Прочети и поиграй“ издадени през 2016г. + книга с поезия за деца и помагало за авторско писане.
  2. 15 бр. брандирани списания за награда.
  3. 15 бр. значки на проекта за награда.
  4. 1 бр. табела и плакат за училището участник.
  5.  1 бр. дневник и печат за крос.
  6. Пощенски разходи.

Как да се присъедните към националната инциатива?

Необходимото условие за участие на едно училище в проекта е да носи едно от трите имена, посочени по-горе. Достатъчно условие за включване е да изпрати заявка до редакцията ни с текст „Участваме в Проект за патрона на моето училищше“ и данни за фактура.

В отговор участникът ще получи график – програма и презентация на проекта, заедно с фактура за стойността на проекта. Плащането на сумата може да бъде еднократно или разсрочено (на 2,4 или 6 вноски без оскъпяване).


Как да се финансира? Общините у нас са информирани за списание „Аз съм българче“ и инициативата ни на Национален форум на Сдружението на Общините в Република България. Информация за проекта сме предоставили на Националната организация на Лайънс клубовете в България. Проектът се подкрепя от Асоциация Родители. Информирали сме МОН и Регионалните инспекторати. Училищата ще получат готова презентация на проекта, която могат да използват за да кандидатсват за финансиране в отдел „Култура“ на общината или по други проекти инициатива на МОН и Неправителсвени организации. Училище срещнало пробем в осигуряване на бюджета за вклюване в проекта би могло да се обърне към членовете на Училищното настоятелство или Асициация Родители. Вярваме, че те ще намерят начин да го подкрепят.

Уважаеми дами и господа,

ние работим за да съхраняваме българските традиции, семейните ценности и морал, както и да внасяме необходимата доза култура, в заниманията с деца, в Родината ни. Търсим в лицето на родителите, училищните настоятели и библиотекари съмишленици, чрез които да спомагаме за съхраняването на живото, нематериално, културно-историческо  наследство.

Вярваме, че познаването на българските традиции ще осигури преноса им към идните поколения. Разпространението на сп. „Аз съм българче“ – до децата и юношите в цялата страна, е съвременна форма и начин за популяризиране на културното ни наследство.

С включването си в инициатива от национален мащаб всяко училище-участник ще добави автоматично към фонда на библиотеката сицялото течение на изданието + колекцията “Прочети и пограй” със списание “Аз съм българче” – 2016г.. С тяхще превърне всеки свободен час в занимание по традиция, родолюбие,култура и творчество. Комплектът е подходящ за екипна работа по проектите “Без свободен час в училище” и „Моят час“.

Всички участници заедно ще докажем, че в българското школо Патронът на училището е жив и днес в сърцата на последвателите си”


Розалина Златкова – мениджър проект

В редакционния екип на изданието участват:


Главен редактор - Румен Стоичков;

Маркетинг и реклама - Розалина Златкова;

Финанси, разпространение, дизайни поддръжка уебсайт - Пламен Златков;Инсталации, проекти и фотография - Илиян Ангелов. Корици - Христина Ангелова;

Водещи рубриките:Румен Стоичков - журналист;

Атанас Звездинов - поет;

Розалина Златкова - дизайнер;

Христина Ангелова – художник;

Елена Костова – историк.