1Заема основното си място в палитрата на художниците. Богат е със светли и живи нюанси. И въпреки че ти можеш да откриеш и широка гама от мрачни, студено-сиви цветове, редом с тях стоят и тоновете, клонящи към снежно бялото. За него ще прочетеш, че е цветът на студа, на кристалната чистота и на спокойствието. Той носи лазура на небето и преливащите се нюанси на морето. Далеч е от огъня и топлината на жълтото и червеното.2 Представям ти третият, според художниците, основен цвят
СИНИЯ.
Той създава усещане за пространствена дълбочина, спокойствие и уравновесеност. Символизира истината, консерватизма, безопасността и доверието. Влияе върху чувствата и настроението ни, както всички други цветове. Когато ни заобикаля, може да ни помогне да се извисим духовно.

3Прави някой от нас меланхолично настроени. Не бива да забравяш, че символиката му го свързва с мъжествеността, разбирането, студената логика на събитията и високите технологии. Цветът се среща в премените на много риби и птици, а също и в тази на цветовете, семената и листата на много растения. Помага на хора, които страдат от умствена и психическа преумора, и активизира възможностите за духовно развитие. Тези, които го харесват, са свободомислещи. Трудно се поддават на манипулация и залагат силно на приятелството. Подхранвано от магичното му излъчване, вдъхновението на творците, се рее в много и различни посоки. Сигурно гледаш любимия за всички деца филм „Синьо лято" . И няма начин да не харесваш „Смърфовете". 4А чувал ли си за „Синята питица", „Рапсодия в синьо", „Синева" и „Син талисман"? Напиши ни нещо повече за едно от изброените тук заглавия и ще получиш награда. А за да се забавляваш, с дълбокия и вдъхновяващ цвят, ще ти помогнат материалите в рубриките „Хоби" и „Лексикон" на списание „Аз съм българче". Там те очакват нашите сини идеи.
Е, хайде сега, намери си едно синьо мънисто – за късмет, и нека да ти е весело!