Christaky Pavlovich2Христаки Павлович е роден в Дупница през 1804г. Затова и прякорът му е бил Дупничанина. Но той остава в историята ни като виден книжовник и учител. Учил е в Рилския манастир, както и в гръцки училища в Мелник и Сяр(1825-1830г.) Свищов в ония възрожденски години е имал нужда от образован човек и затова по молба на свищовлии той именно е изпратен от монасите там като учител. Христаки Павлович основава(1831г) в града смесено словено-елинско училище и преподава в него до края на живота си(1848г.) Заедно с Емануил Васкидович работят неуморно за просвещението на региона. За нуждите на просветата той развива и книжовна дейност, но в онзи период от развитието ни той смята, че в основата на образованието трябва да лежи гръцката книжнина.

Todor KableshkovАко патронът на вашето училище е Тодор Каблешков, трябва да се гордеете. И не само да знаете, че е роден в Копривщица. Известно е, че е начело на местния революционен комитет и помощник-апостол на Панагюрския революционен окръг. Сещате, се, че в историята ни той остава със своето „Кърваво писмо”, известяващо за избухването на Априлското въстание през 1876г., нали?!
Той избира да се самоубие, за да не предаде при очакващите го мъчения другарите си. Умира едва 25 годишен, в конака в Габрово. Преди това той разговаря на френски с началника на конвоя, турски паша. Който се учудва защо му е трябвало да вдига буна/въстание/, след като е богат, с образование, с перспективи за развитие. Отговорил е, че народът му няма свобода!
Ако искаш да научиш!
Тодор Каблешков е първият, който прави у нас превод на романа „Граф Монте Кристо”, за съжаление – недовършен. Досещате се, че добре е владеел френски език, тъй като е завършил Френския колеж „Галата сарай” в Цариград.
Знаеш ли, че?

Тик-так, тик-так, тиктака часовникът и изобретенията на умните глави се нижат едно след друго. И ето, че пак се срещаме. Време е отново да си сложим часовникa на времето и бегом, назад към миналия век. Ще стигнем там, където спряхме точно в 1985г. и ще продължим нататък. Но преди това имам за теб изненада. Като стана дума за изобретения, нека ти разкажа за българите-изобретатели. За тези, чиито гениални идеи и мечти променят световната история. Има такива и това е неоспорим факт!
Jonh ATANASOFFЕто и най-важните от техните изобретения: Компютърът, Въздушната възглавница, Електронният часовник – Pulsar, Противозачатъчните хапчета и Автоматичната скоростна кутия. Немислимо е електронно-изчислителната машина на Джон Атанасов да не заема първото място в класацията на най-великите изобретения. През март 1939 г., след като получава 650 $ от университета в Айова, за да осъществи идеята си, Джон Атанасов създава ABC (Atanasoff-Berry Computer). След дълъг спор за патенти, американецът с български произход е признат за баща на компютър, без който съвременния ни живот би бил немислим. Спомняш ли си подробностите, описани в бр.17?

Nedelia PetkovaКазва се Неделя Петкова и е на особена почит в родния си град Сопот. Ще ви кажа защо...Родена е през 1824г. и най-напред учи в Девическия манастир на града. Когато е на 19г. се омъжва за Петър Караиванов, богат търговец, и има от него 6 деца. Опитва се междувременно и да се самообразова, като изучава в свободното си време взаимоучителната метода. Но през 1856г. мъжът й умира и за да изхранва челядта си, е принудена да шие и бродира.

b.g1918"Пътувах по всички континенти, за да опозная изкуството и историята на човешката цивилизация, да изследвам обичаите и нравите на народите, да се насладя на творенията на природата и да потърся приятели..."
Големият световно признат творец, полиглот (владеещ 12 езика), „вечният странник и пътешественик", e роден във Варна. Своето гимназиално образование получава в Русия, където семейството му се прехвърля да живее. Съдбата го среща с Николай Рьорих – бележитият руски художник, писател, философ и пътешественик. Тази среща „подпечатва" бъдещия път на младия човек в житейските, художествените и духовните търсения. Следва в Императорската художествена академия в Санкт Петер¬бург, която завършва с отличие.

FloppyКак си приятелю? Готов ли си за новото пътешествие, назад във времето? Да тръгваме тогава. От жегата или от сложните термини главата ми прегря. А твоята?! Сега ще се разведрим с една интересна история за „ст-а-а-рите" дискети. Виждал ли си такива? Хайде да се пренесем в 1982 г. Ще ги видиш и ще научиш интересни факти. Тогава фирмата Sony въвежда технологията за производството на комппактни дискове. Питаш се какво представляват те, нали? Това са преносими носители на информация(в цифров вид). Разпространените им названия са гъвкави магнитни дискове, флопидискове или дискети.

Marin-DrinovТой е фолклорист, филолог, историк, общественик, държавен деец и първи председател на Българската академия на науките. Казва се Марин Дринов. Роден е през 1838г в Панагюрище, а братята му Найден и Пейо са участници в Априлското въстание. Завършва началното си образование в родното си място, където по-късно е и учител. В Киевската семинария пък изучава древни езици, а в Московския университет – филология и история където, след 4г. следване, получава званието кандидат, присъждано на най-добрите студенти. Интересното е, че продължава да се самообразова, изучавайки нашата история из библиотеките на редица европейски столици. През 1866г. в цариградския вестник „Время” излиза първата му статия, озаглавена „Страшни ли са за нашата народност фанариотите и йезуитите?!”, в която защитава правото ни да имаме своя самостоятелна църква – в борба с гръцкото духовенство.

Hristo G DanovХристо Груев Данов е роден в Клисура през 1828г. И е известен в нашата история като книгоиздател, учител, книжовник, член на Българското книжовно дружество. Завършил е местното килийно училище, после учи в съседните Панагюрище и Копривщица. По-късно учителства в региона и остава в спомените на съвременниците си – със стремежа да постигне елементарна грамотност на учениците си. Затова той съкращава взаимоучителните таблици на Неофит Рилски от 78 до 36, та и най-неуките бързо да добият образователни познания.

1 Ваканцията си тече с пълна сила, а ние отново се срещаме. И от страниците на списание „Аз съм българче“ аз пак ти казвам : „ – Здравей, приятелю на клавиатурата, монитора и мишката! Добре дошъл на моя територия!“ . Веднага ще се пренесем назад във времето, за да научим още интересни факти за развитието на компютъра? В миналите ни две срещи чрез въображаемата машина на времето се озовахме в 1980г. Оттогава ти разказвам как са разработени първите 32-битови процесори – Motorola 68000, Intel 80186 и NS 16000. И понеже материята наистина е доста сложна, ти обясних смисъла на някои термини. Вече знаеш какво означават: инструкция, набор от инструкции, интерфейс, памет, чип, чипсет, контролер, прикачени устройства, шина за данни и архитектура.

GMГеорги Стойков Мамарчев. Това са трите имена на патрона на моето училище, за който ще ви разкажа. Но в нашата история е популярен като Капитан Мамарчев. Той е роден в Котел през 1786г. и като момче и младеж е бил и доста едър, и избухлив и с буен нрав. Затова са го наричали Буюкли, което на турски означава могъщ, едър. Когато е на 19г се записва като доброволец и участва в Руско-турската война 1806-1812г. Отрядът му наброява 2500 души, все българи от Молдова и Влашко, които се бият на страната на руската армия край Тутракан, Силистра, Русе и т.н. За проявена храброст Георги Мамарчев получава от руския император Георгиевски кръст!

Noyce1Ето че отновo се срещаме на страниците на списание „Аз съм българче". Здравей, приятелю на клавиатурата, монитора и мишката. Добре дошъл на моя територия! Готов ли си да се пренесем назад във времето? Ще ти разкажа още интересни факти около развитието на компютъра? В миналата ни среща, чрез въображаемата ни машина на времето, се озовахме в 1980г. И ти научи как са разработени първите 32-битови процесори. Материята стана доста сложна и реших да ти обясня смисъла на някои термини. Вече знаеш какво означават: инструкция, набор от инструкции, интерфейс, памет - RAM, ROM. Продължавам с
"Чип": това е късче силициева пластинка, върху която са нанесени няколко слоя, всеки от които с различна електропроводимост.

Georgi BenkovskiИстинското му име е Гаврил Хлътев. Познаваме го обаче под името Георги
Бенковски. Знаете, че е сред организаторите и ръководителите на Априлското
въстание, нали? Сещате ли се как се казва четата му, с която тръгва да обикаля
селищата в Панагюрския революционен окръг?
Георги Бенковски
Знаеш ли, че?
Той е роден в Копривщица, в семейството на търговеца Грую. Завършва класното училище в родния си град, учи после за терзия*, но се захваща с абаджийство*, което му дава възможност и много да пътува. Когато е на 22 г. започва да обикаля Мала Азия, търгува, среща се с много хора, трупа опит. Смята се, че в тези десет години ог живота му, той е бил участник в четата на гръцкия войвода Лефтер. А тя, разбира се, също води борба срещу турския поробител.
Прочети ако си любопитен!

Patronat Vasil AprilovВасил Априлов.Това е името на възрожденец, който има огромна заслуга за развитието на българското образование в епохата на турското робство.
Знаеш ли, че?
Роден е в Габрово/1789г./, град, в чийто център днес се издига училище, носещо неговото име. Познато е като Априловската гимназия и се знае, че още с откриването му през 1835г. , то е „първо школо на български език". В което онези първи 70 ученици, учат на майчиния си език, с родна граматика, с взаимоучителни таблици. Заслугата за това принадлежи изцяло на Васил Априлов, подпомогнат и от родолюбците братя Мустакови, Иван Бакалоглу, Неофит Рилски...

gary-thuerk-480x291Хей, сладур! Обичаш ли да се шегуваш в мрежата, като изпращаш едно и също съобщение на приятелите си? Знаеш ли как се нарича това? А кога се е появило? Кой го е измислил? Въпросите ми валят буквално от небето, нали?!
Нарича се СПАМ.
Думата се използва в средите на електронните комуникации. Означава „масово изпращане на нежелани съобщения". Най-известната форма на спам представлява писмо с рекламно съдържание, получено по електронната поща. Много от хората го мразят, но въпреки това, той се развива и тази година стана на цели 35 години.

DSC01763Истинското му име е Атанас(Таньо) Стоянов, но в нашата история е познат под прозвището Таньо Войвода. Кой е той ли? Роден е в Сливен през 1846г., учи в родния си град, а по-късно помага на баща си в отлеждането и търговията със свине. Смята се, че е сред основателите на революционния комитет (1871), организира и охранява посещенията на Левски в района. Печели доверие и е изпратен да работи самостоятелно в Североизточна България. Турската власт обаче го арестува и изпраща на заточение в Диарбекир. Успява да избяга и се озовава в Румъния, където се свързва с революционната ни емиграция. Той е един от апостолите на Старозагорското въстание през 1875г, което, както знаете, завършва с неуспех. Дейността му за освобождението на Родината от турско робство продължава и по време на Априлското въстание.

677Голям брой училища в България носят името „Георги С. Раковски". Но не са много хората,които знаят нещо за него, освен популярния в учебниците негов лик. Но и той е далеч от истината. Защо ли?!Георги Сава Раковски – Патронът на моето училище
Знаеш ли, как?
Знаеш ли как е дошла идеята кои да са цветовете на нашето знаме? През 60-те години на 19-и век един италиански художник решава да рисува Раковски. Разбират се, уговарят се. Срещата им е в Букурещ, там, където Съби Стойков Попович (това е истинското име на Раковски) по това време живее и твори. Това е и мястото, където той учредява „Привременно българско началство" (1862 г.) и където издава вестниците „Дунавски лебед" (1860-1861 г.), „Будущност" и „Бранител" (1864 г.). Художникът решава, че стратегът на българското националноосвободително движение трябва да държи знаме в ръка. Оглежда се и намира италианското знаме, чиито цветове са зелено, бяло и червено.

DSC00038Иван Момчилов е роден през 1818г в град Елена. Името му е популярно от времето на Възраждането – заради особените си заслуги като учител, книжовник и участник в църковно-народното движение. Дядо му, Момчил Попстоянов, е участник от така нар.Велчова завера, в която е дал подслон на съзаклятниците, а баща му е бил авторитетен и уважаван гражданин в ония робски години. Иван учи най-напред в родния си град, а после – гръцки в Търново.DSC00039 Там, на едно тържество, прочита текстове не на гръцки, а на старобългарски, с което си навлича гнева на властващото гръцко духовенство и е изгонен от града. Връща се в Елена, след което заминава за Атинската гимназия и изучава, покрай редовните предмети, и латински и немски език, както и класическа литература.

downloadЗдравей, приятелю! Май че ваканцията свърши?! Но ако се съди по това, че отново сме заедно и споделяме интересните факти от историята на компютрите, началото на новата учебна година няма да те спре, щом искаш да се забавляваш. Спокоен съм, зашото цяло лято си тичал навън с приятели и сега няма да се откажеш от това удоволствие. А аз тренирам все по-сериозно. Важното за мен е, че така си поддържам здравето. Забелязвам и как приятелките ми се впечатляват, щом видят моите мускули. Но откритието ми, че с мишка мускули не се правят, дойде в главата ми навреме. Надявам се подобна мисъл да те е осенила и теб вече, за да продължим спокойно! Иначе „Главният" ще ме удуши. Той все повтаря: „Ех, ти, Знайко-Многознайко, кога ще хвърлиш мишката и ще поритаме заедно? Само мътиш мозъците на приятелите ни с тези истории".
Спомняш ли пътешествието ни назад във времето? Pravec16Само за 60 секунди стрелката на часовника прави точно една обиколка и сме там, където спряхме. Разказът ми за нашите версии на Apple – компютрите от фамилията „Правец", продължава. Най-после ще те срещна с най-добрите от тях. Представям ти „Правец 8S" и „Правец 16".

1-kiprian11За Киприан се знае, че изтъкнат църковен йерарх и е от най-именитите ни книжовници, свързани с Търновската школа. Роден е около 1330г, а кариерата му като монах започва в Килифаревския манастир. Там заедно с бъдещия патриарх Евтимий се обучават при Теодосий Търновски. Той пък е смятан за един от най.известните исихасти в средата на 14-и век. А исихазмът е идейно течение в християнския свят, чийто родоначалник е византийският философ Григорий Синаит.kiprian-i-iustina
Част от живота си Киприан прекарва и в Атонските манастири, откъдето е изпратен с мисия – да посредничи в спор между Московското и Литовското княжества, което по онова време е владеело украинските земи..

Bacho KiroТой е пастир, учител, пътешественик, любител на природата, училищен, читалищен и обществен деец. Революционер, загинал за свободата на България. За Бачо Киро/1835-1876/ става дума и ако той е патрон на вашето училище – можете да се гордеете с това.Роден е в с.Бяла черква, Великотърновска област. Някога селцето се е казвало Горни турчета. Когато е на 7г., умира баща му, който е бил селския говедар. Кирил Занев/това е истинското име на Бачо Киро/ наследява от родителя си и занаята, и страстта към пътешествия и приключения. Но заради мизерията е принуден и да тича след селските говеда, и да учи в местното килийно училище.Знаеш ли, че?

photo-pravetz-8m-military-1photo-pravetz-8d-1Българската ФАМИЛИЯ
Здравей, приятелю! Сигурно си мислиш „Ех, защо не може през цялата година да е ваканция и да се забавляваш с мишка в ръка?!.". Не ти го препоръчвам. Повярвай ми, преди и аз мислех така, но после осъзнах, че времето, прекарано с приятели навън, в парка, сред природата или в залата, е много по-ценно, а освен това започнах да тренирам по-сериозно. Важно е за мен, за здравето ми, а и заради момичетата. Забелязах как се впечатляват, щом видят мускулите ми. Но за жалост с мишка мускули не се правят... Хайде да продължим!

Доста училища в нашата страна носят името на Петър Парчевич.

Той е подготвян за учител, но става Марцианополски архиепископ, барон, дипломат!…Роден е в Чипровци(1612г), селище, смятано тогава за център на католицизма у нас. Знайте, че в това няма нищо лошо, католицизма и православието са двете основни клонки на християнството по света. След като завършва образование в родното си селище, учи последователно в Илирийския колеж в Лорето(Италия), а след това и в Рим. Получава титлата „д-р по богословие и каноническо право”. Едва ли има друг българин в първата половина на 17-и век, който да е толкова високо образован. И не само това.

Български РОБОТ-РЪКА взема ума на света!

В няколко броя се захласвам по ябълката. Ето че дойде време да ти разкажа за робота-ръка. Конструиран е на базата на известната българска компютърна фамилия„Правец“. Ще научиш повече и за нея. Спомняш ли си, че в бр.45 споменах за наш аналог на Apple II?Майките и татковците ни го познават като „Правец  8“. Има почти същото устройство като Apple II. Нещо повече - системите са напълно съвместими. Основната разлика  помежду им е, че Правец 8 е с различен знаков набор, защото поддържа кирилица.

Никола Иванов Фичев. Това е точното му име. Познат е в нашата история като Уста Колю Фичето. А също и като – майстор Колю Фичето. Не имената са важни обаче, а нещата, които е сътворил. Защото той е най-талантливият строител от средата на 19-и век, макар че е самоук!   Роден е през 1800г. в Дряново и още 10 годишен става зидарски чирак. Учи се предимно от майстор Иван Давдата, с когото завършва(1836т.) църквата „Св.Никола”. Знае се, че тогава дюлгерският еснаф го признава заради работата му за майстор.

   Никола Поппетров Бенин. Това е истинското име на един наш възрожденец, когото познаваме като Неофит Рилски. Роден е в Банско, а в историята е останал с уменията си на преводач, учител, книжовник, проповедник, музиколог…   Неофит Рилски учи най-напред в Килийното училище на баща си – поп Петър Бенин, а после в Рилския манастир и в гръцко училище в Мелник. Бил е учител в Самоков и секретар на Рилската света обител, за която събира и средства след опожаряването му през 1833г.

Истинското му име е Стефан Тодоров Димов. Роден е в с.Ичма, Ямболско през 1840г., а умира на 28 години – през 1868г. В нашата история е известен като революционер и четнически войвода, под името – Стефан Караджа. Семейството му е живяло известно време във Влашко, тогавашна Румъния, занимавало се е със земеделие, а установяването му в Тулча/1854г/ носи допира с някогашната ни емиграция, бореща се за църковна и политическа свобода.

Пътят на ябълката или какво заслужават мечтите?

продължава от бр. 43

 

Възниква и първият проблем – Возняк работи за HP, а според договорът му там, всяко от изобретенията му трябва да бъде представяно първо на борда на директорите от компанията. Това е моментът на живота на Возняк. Той отива в офисите на HP с надеждата шефовете да не харесат проекта му. И те наистина не го одобряват. А това означава, че Уоз и Джобс могат да продават спокойно Apple I. Идва и вторият основен проблем. Приятелите не разполагат с никакви пари. Единственото с което имат е бусчето на Джобс. Стив веднага го продава и го заменя с колело, а Уоз продава калкулатора си Hewlett-Packard. Но ти, приятелю вече знаеш това. Чел си го на страниците на списанието.

И ето, че сега ще  разкажа историята на ЯБЪЛКАТА. Тя няма нищо общо с дървото, чиито плодове падат на Земята, заради закона за земното притегляне. Макар че сигурно ще ти е забавно да прочетеш отново за изобретеното от човека - след удар от ябълка по главата. Ще говорим за онази, уникалната, отхапаната ябълка, която целият компютърен свят и до ден днешен боготвори, и то не заради вкуса й. Не и защото е от сорта Macintosh или пък е зелена. А понеже е символ на компютърната империя Apple. Помниш, че започнах да ти разказвам за това при една от предишните ни срещи, в бр.41, нали? И помниш, че в дъното на тази история стоят двамата Стийв?! Стивън Гари Возняк, наричан от приятелите си просто Уоз, и Стивън Пол Джобс.

Bill-Gates-Young-aged


az sam bulg Дали успя да попълниш вече нашия лексикон? Или пак го отложи за по-късно? Питам те, защото надникнах зад гърба на редактора и видях, когато написа въпроса за интересите на всеки. Той ми хареса, не само защото аз се интересувам от много неща, но и по друга причина. Точно днес се каня да продължа разказа си за Бил Гейтс. И той ще се завърти около неговите интереси като малък. Прочетох, че през 1968 г, когато той е бил почти на моята възраст, основава Lakeside Programmers Group. Прави го заедно с приятеля си Пол Алън. Двете хлапета тогава търсят начин да използват компютърните си умения в реалния свят. И ето, пред тях се появява първата им възможност.

 

Zahari_Zograf_BigНеговото име е Захари Христович Димитров. Но в нашата история е познат като Захари Зограф - живописец, който е роден в Самоков през 1810г. Смята се, че семейството му е свързано с рода Доспевски, който е част от именитата традиция на така нар.Самоковска художествена школа. Баща му е родоначалникът й, Христо Доспевски, а самият Захари, след като завършва Килийното училище в родния си град, рисува известно време със своя брат – Димитър.

 

image-0B66_4FB63FC1Привет малки „хакери" и „кликъри"! Ето че пак съм с вас - аз, Знайко Многознайко! Време е да сверим стрелките на темпооралната си машина и да се пренесем назад във времето. Нали знаеш, че това отнема само 60 секунди?steve1_Jobs

Време, достатъчно да се направи едно откритие. В миналия брой изключихме машината в 1975г. Какво ли ще изпадне сега от ръкава на времето? Ха, гледай, думичката BASIC. Знаеш ли какво означава?

Georgi_Izmirliev_Portrait

house

Той е роден в град Горна Джумай/днес – Благоевград/ през 1851г. Казва се Георги Измирлиев, по прякор – Македончето. Завършва местното нзаимно училище, а по-късно продължава образованието си в гръцкото класно училище на гр.Сер и като стипендиант – в българското школо „Св.св.Кирил и Методий" в Цариград. Но не това е най-важното, за да ви разказваме за него. Защото той остава в родната ни богата история като революционер, издигнал се до помощник-апостол за Априлското въстание в 1-ви/Търновски/ революционен окръг!


az sam bulgPaisiij_mon  Да се пише и говори за Паисий Хилендарски е и много лесно. Но и много трудно. Лесно е, защото е авторът на „История славяноболгарская", смятана за най-значимото книжовно дело през 18-и век. Времето, когато България е потънала в робство, в пределите на Турската империя.Според едно предание, турчин отвлякъл сестрата на Паисий, когато той е бил 23 годишен.Наложило се да убие насилника, за да защити честта на момичето и на семейството си. За да се спаси от турската мъст, Паисий заминава за Атон, където е служил на Бога брат му Лаврентий. Там приема монашеството и по-късно заминава за Хилендарския манастир.

Joakim9

nedelnikТой е един от творците по време на нашето Възраждане – книжовник и просветител. Смята се, че е роден около 1750г, и е починал към 1820г.По време на 70 годишния си живот, след като завърша образованието си, най-напред учителства в Дебърския манастир „Св.Йоан Предтеча" , а после в Кратово, в Криворечна паланка и в Самоков. Когато се е налагало да се подписва, се е наричал и даскал, и монах и йероманах.За този просветител е било нормално доста да пътува, защото такава е била мисията му – да учи, да проповядва.

varnaВарненският халколитен(енеолтен) некропол е открит през октомври 1972 г. по време на прокопаването на канал от багериста Райчо П. Маринов.Проучена е площ от около 7500 кв. м, на която са разкрити 294 гроба с повече от 3000 златни предмета с общо тегло над 6 кг.

От 1973 г. съкровището на варненския некропол започва да странства по света. То е включвано през 1973 г. в изложбата "Златото на траките", обходило е почти всички световни културни центрове.

kashata muzej...Скромността и величието му като човек, като личност, са изразени и в крилатите му думи – „Ако спечеля, печеля за цял народ – ако загубя, губя само мене си".

Пътят му е свързан с идеята за освобождение на България от турско робство. Знаменосец е в четата на Панайот Хитов (1867 г.), но безценният му принос е в Levski1създаването на революционна организация, която да действа и да подготвя въстание, вътре, в страната, а не в очакването на външна помощ...

Сигурно знаете, че Левски създава по време на своите обиколки из България мрежа от комитети на организацията. Прави ги по села и градове, с одобрението на Българския революционен централен комитет (БРЦК), който му дава пълномощно, каквото не е притежавал никой друг наш революционер.„Същото лице представлява БРЦК във всичко и действията му са неограничени, разбира се, по пределите на устава"...

az sam bulg  Румен Стоичков

Цялата статия четете в бр. 5, а с превод на испански език, ще я откриете в новия ни 39 бр. Очаквайте го скоро!

vazovПатронът на моето училище

Знаеш ли, че?

ИВАН ВАЗОВ е наричан „класик на българската литература". Определят го и като патриарх – пак в литературата ни! Знаеш ли защо?!

Hristo_Botev

Днес отбелязваме 164 години от рождението на Христо Ботев

Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира...“

Има един поет в българската литература, когото наричаме „гениален“. Това е Христо Ботев. Ако той е патронът на вашето училище, можете да се гордеете. Защото той, за изключително краткия период от време, в което е живял, ни е оставил не само 20 популярни стихотворения.

А едно изключително стойностно литературно творчество, в което значимо място заемат и 11 статии – публикувани в изданията на българската емиграция в Румъния. Сигурно се досещате, че става дума за вестниците „Нова България“, „Независимост“, „Знаме“, „Дума на българските емигранти“, (които са редактирани от Ботев), както и – „Дунавска зора“ и „Свобода“, издавани от Любен Каравелов. Знаете, че го ценим и като изключително талантлив публицист.За шедьовър в поетичното творчество на Ботев е смятана баладата му „Хаджи Димитър“. А го наричаме „гениален“, защото съдбата му на талантлив поет се съчетава с трагичната му участ – да загине за свободата на Родината си. И се оказва, че е своеобразен поетичен пророк – по отношение на себе си. Знаете стиха му: „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира...“

Румен Стоичков

Целият материал четете в бр.4 на списание „Аз съм българче”

I.Denkoglu Роден е в с.Балша/1781г./, в близост до София. А семейството му е било бедно, бащата е шивач, а според други източници – земеделец. Това са оскъдните сведения за произхода на Иван Николаевич Денков, познат в историята ни под името Денкоглу.


Патронът на моето училище
 

Konstantin_PreslavskiКонстантин Преславски е живял в столицата Велики Преслав и е автор на “Учително евангелие”. Изследователите на този начален етап на нашата история предполагат, че е бил сред най-приближените на царския двор и е сред най-активните в книжовната дейност. Никой не може да каже в кои точно години се е родил и живял, затова не се учудвайте, че са посочени IX-X век. Онова, което се знае със сигурност, е бил началният му духовен сан