vazovПатронът на моето училище

Знаеш ли, че?

ИВАН ВАЗОВ е наричан „класик на българската литература". Определят го и като патриарх – пак в литературата ни! Знаеш ли защо?!

Защото той е безспорният пръв в повечето жанрове. Първият роман, първата миниатюра, първият къс разказ... И преди появата му е имало такива литературни творби, но неговите стават образци. Интересното е, че той пише във всички литературни жанрове. Друг такъв няма.

Хъшовете като понятие и образ са известни чрез Иван Вазов. Създал е понятието, представата, образа. Хъш е това, което Вазов е описал. И ще сетиш за Македонски, за Странджата, за Бръчков...

Мила изглежда грешката, когато „разпознаем" Вазов като автор на националния ни химн. Който не е негов. Но му го приписваме, защото някакси изглежда естествено българското да бъде свързано предимно с него.

Вазов е човекът, който е увековечил 12-те български апостоли в „Епопея на забравените".

Левски, Паисий, Раковски, Волов, Караджата, Братя Жекови, Братя Миладинови, Кочо, Бенковски, Каблешков.

И още нещо. Знаеш ли, че Иван Вазов е бил министър на просветата ни?!

Ако искаш да научиш?

Наричат Иван Вазов „баща" на литературата ни. Защото символизира фигурата, която уважаваш и почиташ, откакто си се родил. Вазов, в случая, възпитава и оформя у всички нас – чест, достойнство, вярност, доблест, милосърдие, съчувствие, човечност. Морал.

Има няколко манастира у нас, които се гордеят, че ги е посещавал. И че е творил там. В Черепишкия, построен на един от завоите в дефилето на р. Искър, има красива дървена

веранда (тераса), наричана – „Вазовата". Там е съзерцавал красотата на природата, на завоя на р. Искър, вдъхновил го да напише „Една българка". И в манастира „Седемте

престола" тачат тераса, назовавана с името му.

Целят текст на статията можеш да прочетеш на стр. 7 в бр.10 на списание „Аз съм българче". Потърси го в колекцията си, ако го нямаш поръчай си го с талона за абонамент.