gary-thuerk-480x291Хей, сладур! Обичаш ли да се шегуваш в мрежата, като изпращаш едно и също съобщение на приятелите си? Знаеш ли как се нарича това? А кога се е появило? Кой го е измислил? Въпросите ми валят буквално от небето, нали?!
Нарича се СПАМ.
Думата се използва в средите на електронните комуникации. Означава „масово изпращане на нежелани съобщения". Най-известната форма на спам представлява писмо с рекламно съдържание, получено по електронната поща. Много от хората го мразят, но въпреки това, той се развива и тази година стана на цели 35 години.

Spam with cansХайде, сложи си вълшебния часовник за пътуване назад във времето. Ще се върнем на 3 май 1978 г.. Тогава в мрежата ARPANET (предшествник на днешния интернет) на няколко стотин адреса е изпратена реклама от компанията Digital Equipment. Кой я пуска в света на нет-а? Това е специалистът по маркетинг в несъществуващата днес компютърна фирма Digital Equipment Corporation, Гари Туерк. Рекламистът-търговец изпраща от личната си поща до близо 400 потребители писмо, с което предлага нов компютър. Едва ли си дава сметка, че открива гениален начин да лансира новата компютърна система на фирмата. Всъщност той изпраща 400-те имейла на един път и готово! Спамът е роден. Не знам дали създателят му знае, че това в бъдеще ще е сериозен проблем, засягащ милиарди потребители. Факт е, че днес 80-90% от цялата световна електронна поща е спам и никой не знае как да се спре това безумие. А усилия в тази посока - колкото щеш! Впрочем, самият Гари Туерк е горд, че е първият спамър.
Името „спам" (съкратено от „spiced ham") идва от марка консерва със свинска шунка. За наименуването й Кен Дайгниън печели 100 долара в състезание през 1937г.. Тя е една от малкото, които се появяват на свободния пазар във Великобритания след Втората световна война. За да ти се изясни какво означава това, ще ти кажа, че тогава там е в сила купонната система. Много малко храни и вещи в магазина могат да се купят с пари. Повечето неща се пазаруват с купони, поради ограничените количества от тях, за да са достъпни за всички хора.
До 1993-а г. изпращането на рекламни съобщения до повече от един поребител едновременно е вече факт. Но все още не го наричат спам. Тази чест се пада на Джоуел Фър. Той за първи път използва израза, правейки асоциация със скеч на Монти Пайтънс. В него клиенти на закусвалня се опитват да си поръчат закуска, докато става ясно, че всичко в менюто съдържа шунка от познатат марка „Спам". А викинги се появяват от нищото и си припяват „Спам, спам, чудесен спам!", измествайки всички останали от сцената. Ето как „Откритието" на рекламиста се свръзва с името на шунката в консерва. Е, какво ще кажеш? „Добри са" тези двамата - Туерк и Фър. Щом творението им оцелява вече 35 години и вгорчава живота на всеки, които реши да изпозва електронна поща, търсачка или мрежата. Хайде, до догодина, и внимавай със СПАМ-а, приятелю!