Noyce1Ето че отновo се срещаме на страниците на списание „Аз съм българче". Здравей, приятелю на клавиатурата, монитора и мишката. Добре дошъл на моя територия! Готов ли си да се пренесем назад във времето? Ще ти разкажа още интересни факти около развитието на компютъра? В миналата ни среща, чрез въображаемата ни машина на времето, се озовахме в 1980г. И ти научи как са разработени първите 32-битови процесори. Материята стана доста сложна и реших да ти обясня смисъла на някои термини. Вече знаеш какво означават: инструкция, набор от инструкции, интерфейс, памет - RAM, ROM. Продължавам с
"Чип": това е късче силициева пластинка, върху която са нанесени няколко слоя, всеки от които с различна електропроводимост.

o Чрез него се създава елемент, равен на една или повече транзисторни единици. Работи при ниско напрежение и висока честота и консумира много малко енергия. Първият чип съдържа едва няколко транзистора. Бързо развиващите се технологии създават чипове от по хиляди, стотици хиляди и милиони компютърни компоненти върху една силициева пластинка, не по-голяма от върха на пръста на човек. Разбираш, че това е силно миниатюризирана електронна схема, нали? Ще припомня само, че ерата на микроелектрониката започва след изобретяването на транзистора през 1947 г. А в края на 1950 г. Джак Килби от Texas Instruments и Робърт Нойс от Fairchild Semiconductors създават, върху кристал от силициев полупроводник, първата в света интегрирана електронна схема. Тя дублира функциите на множество електронни елементи(диоди, транзистори и др. – значението на тези думички съм ти обяснявал в по-старите ни броеве). Наричат я интегрална схема. Основното й икономическо предимство е възможността за масово производство чрез технологията фотолитография.Така се нарича метод за получаване на рисунък върху тънък слой от материал, използван широко в микроелектрониката.
Чипсет е специализиран набор от интегрални схеми, който поддържа работата на процесора. Той управлява движението на информацията между процесора и останалите компоненти на ситемата.
АЛУ – приятелите ми, програмистите, използват кодовото съкращение, когато говорят за Аритметико-логическото устройство. Част е от централния процесор и отговаря за изпълнението на основните аритметични и логически операции над данните.
Контролерът е подсистема, управляваща функционирането на прикачените устройства, която в общия случай не променя смисъла и характера на данните, преминаващи през нея. Прикачените устройства са периферни устройства (монитор, мишка, слушалки, принтер, скенер, флопидисково устройство и др.) или канали за комуникация.
Шината за данни е съвкупност от електронни писти, позволяваща на микропроцесора да обменя данни с RAM-паметта на компютъра, и между неговите компоненти. Ширината на шината за данни се определя от броя писти, включени е нея. За един цикъл всяка от тях прехвърля точно един бит информация. Колкото по-широка е шината за данни, толкова по-добър е процесорът. Толкова по-висока ще е и цената му.
Архитектура: термин от речника на IT инженерите и хардуерните дизайнери. Употребява се с по-специфично от общоприетото значение. Описва конфигурацията и взаимовръзките между основните логически устройства и вътрешното обслужване на данните в компютъра. В този смисъл 8-битовата архитектура на компютър се определя от ширината на шината му за данни, по която може да се прехвърли наведнъж 1 байт. До момента са създавани 8, 16, 32 и 64-и битови компютърни архитектури. Ако се върнем към разказа ми за фамилията на 32 битовите процесори, трябва да ти кажа, че сред основните черти на x86 архитектурата е пълната й софтуерна обратна съвместимост. Какво означава това и как се развива всичко - ще узнаеш при следващата ни среща. А дотогава нека силата бъде с теб. Пожелавам ти твоите приятели – учителите, да ти помагат все по-успешно в усвояването на химията, биологията, физиката и най-вече на математиката. Знаеш, че всички тези науки са в основата на развитието на съвременната микроелектроника, роботика и изкуствен интелект, нали?!