Nedelia PetkovaКазва се Неделя Петкова и е на особена почит в родния си град Сопот. Ще ви кажа защо...Родена е през 1824г. и най-напред учи в Девическия манастир на града. Когато е на 19г. се омъжва за Петър Караиванов, богат търговец, и има от него 6 деца. Опитва се междувременно и да се самообразова, като изучава в свободното си време взаимоучителната метода. Но през 1856г. мъжът й умира и за да изхранва челядта си, е принудена да шие и бродира.

Нов смисъл придобива животът й след 1858г, след срещата й с Найден Геров. Той я препоръчва на Сава Филаретов и Неделя Петкова става първата учителка в новооткритото в София Девическо училище. В период от около 30г тя е напълно отдадена на тази благородна професия, заради която често пътува и дава знанията си на своите ученици. Била е учителка в Самоков/1862-1864г/ и Кюстендил, както и в много селища на Македония, които тогава са част от българската държава. Три години е учител в Прилеп/1865-1868/, след което работи в Охрид, заедно с дъщеря си Станислава, която също е учител.
От Вътрешната революционна организация се свързват с Неделя Петкова и я помолват да ушие знаме за организацията. С дъщеря и се съгласяват и извезват лъв от коприна, работейки нощем. На главата му ушиват надпис „Свобода или смърт", а отдолу – „Станете да ви освободя". Някой издава заниманието им и къщата им бива претърсена от турски заптиета. Те обаче успяват да изрежат и да скрият лъва с надписите, а после с книги в ръце се преструват, че четат. Така е спасено знамето, но Неделя е арестувана и изпратена на съд в Битоля и Солун, където е освободена. Там след това тя отваря първото училище – в този тогава български град През 1873г. там тя основава и женското дружество „Възраждане" и посреща в този град Освобождението на България. През 1883г се опитва да открие училище и в с.Ракитово, Пазарджишко, но по една или друга причина – не успява.
Интересното е, че през целия си живот събира песни и обичаи от местата, на които е учителствала. А участва и в Първото българско изложение в Пловдив, на което, като автор на интересен килим, получава сребърен медал...Училището в центъра на родния й град Сопот носи днес нейното име-Неделя Петкова.