Logo BSPBGolqm siniger NikolayPetkovЧували ли сте старите хора да говорят за птичето „чичо-пей"? Tова чудато название се дължи на специфичната му песен – всъщност истинското име на птицата е голям синигер. Синигерите са онези малки, сладкопойни птичета, които най-често можем да забележим на дървото срещу прозореца, в парка или в гората – стига да се вгледаме. Големият синигер е най-често срещаният член на пъстрото синигерово семейство. Ако сме късметлии по време на разходката в парка, например, може да забележим и неговия красив братовчед – синия синигер. Той е по-дребен, а главата (темето), крилцата и опашката му са оцветени в ярко синьо, откъдето идва и името му.

Kachulat siniger Georgi Gedjikov В горите има още по-голямо разнообразие от тези птички, отколкото в парковете и градините в града. Там семейството на синигерите е най-многочленно и пъстро: в различните видове гори в България живеят и останалите братовчеди на големия синигер – дребният черен, тънкогласният жалобен, толкова приличащите си лъскавоглав и матовоглав синигер. Да не забравяме и нежния, необикновен качулат синигер, както и по-далечния им роднина – дългоопашатия синигер. По клонките на върбите край реките и блатата пък често можем да видим висящи пухкави торбички с крушовидна форма – това са сръчно изплетените чудати гнезда на торбогнездния синигер.Sin siniger Georgi Gerdjikov
През пролетта и лятото синигерите обичат да се хранят предимно с насекоми и с техните ларви. Но, както знаем, през зимата насекомите почти изчезват. Тогава цялото семейство на синигерите е склонно да си похапне повечко семена. В студените месеци на годината пойните птици имат най-голяма нужда от нашата помощ, за намерят храна и да преживеят до пролетта. Можем лесно да им помогнем, като поставим разнообразни хранилки за птици. Те могат да бъдат най-различни модели. Важното е само да спазваме няколко ключови правила:

  1.  Птиците обичат всякакви семена. Задължително използвайте за хранилките си сурови семена и ядки, които са без сол и други подправки. Солта е опасна за птиците! Най-подходящ е суровият слънчоглед.
  2.  Сложете хранилката на по-висок клон или на друго място, което е недостъпно за котки. Ако хранилката е на вашия балкон или прозорец, е добре близо до нея да има дърво или храсти, в които птиците да кацнат, след като са посетили вашия „ресторант".
  3. Бъдете търпеливи! Птиците се нуждаят от време, за да свикнат с новата хранилка. Възможно е да минат една-две седмици, преди да започнат да я посещават.
  4.  И най-важното – пълнете хранилката със семена редовно през цялата зима!

Torbognezden siniger - gnezdo s malko Georgi GerdjikovКак лесно можете да си направите хранилка за птици от обикновена пластмасова бутилка, може да видите на уеб-сайта на Българско дружество за защита на птиците. Там ще намерите и разнообразни други модели хранилки. В замяна красивите пойни птици ще бъдат ваши гости и приятели през цялата зима, а вие ще имате възможността отблизо да се порадвате на тяхната компания. Заедно с големия и синия синигер чести гости на хранилките са и горската зидарка, чинките, по-едрите - сойки и гълъби или други интересни пернати приятели. Да им помогнем да оцелеят през зимата!

Яна Гочева
Българско дружество за защита на птиците