5Ботаниците я наричат Citrus reticulate. Тя е сред най-известните представители на цитрусите, познати още от древността. Произхожда от Югоизточна Азия. Най-разпространена е в Китай, Япония и Индия. На вид е неголямо, вечнозелено, субтропично, плодово дърво с тъмнозелени, блестящи листа. Принадлежи към семейство Седефчеви (Rutaceae). На височина достига от 2,5 до 4 м.. 2Среща се и като храст, с нежни и ухаещи цветове. Плодът й има диаметър 5-8 см, тежи от 60 до 140 гр. Съдържа средно 89,7% вода, 1,1% лимонена киселина, 8,4% захари, витамин С (31-36 mg%) и малки количества В1 , В2 , PP и каротин. Богат е на витамините D и К. И като всички плодове на цитруси, в него не може да има нитрати, понеже не се съвместяват с лимонената киселина в тях. Със сферична, леко сплесната форма е и представлява многогнездна ягода, със семена. Има нежно, сочно, сладко-кисело месо и тънка оранжева кора, която е в състава на билкови смеси, прилагани в медицината. Етерично масло, получено от нея, се използва в хранителната промишленост и парфюмерията. Топлият и сладък аромат лекува стреса. Фактът, който малцина знаят, е, че от всички цитрусови плодове именно малките оранжеви и топчести плодчета съдържат най-много витамин С. Представям ти Мандарината


4Името си получава от богатите мандарини (висши сановници)в родината й, понеже само те могат да си позволят да я сложат на трапезата си. В Европа идва през 18-ти век. Отначало я отглеждат само в оранжерии. Скоро след това се появява в градините на Южна Франция, Италия, а по-късно и в други европейски страни с мек климат. Най-големи производители на мандарини днес са Испания, Алжир, Мароко и САЩ. Култивира се в бившия Съветски съюз, САЩ, Средиземноморието и др. У нас се отглежда в оранжерии или като стайно растение.
6Трудно ли е да си избереш прекрасна мандарина? Вкусът й може да определиш с просто око. Плодовете на най-киселият сорт, Уншиу, са леко сплескани, със среден размер. Единственият им плюс е липсата на семки. Огромните и с дебела кора мандарини, Сантра, се белят най-лесно, но на тях също не им достига сладост. Най-дребният сорт носи името на мароканския град Танжер. Най-сладки са точно дребните, обагрени в оранжево плодове. Съществуват много разновидности и хибриди. Танжело е получен от кръстоването на мандарина и грейпфрут. Плодът му е по-едър и закръглен. 3Има леко горчив вкус. Тангерин е хибрид между мандарина и портокал. Такъв е и един от най-известните хибриди, Клементина, създаден през 1902 г. от френския свещеник и селекционер Клеман. Сортът Сацума е сладък и без семки. Каламандрин пък е хибрид, получен от мандарина и кумкуат. Най-известни са Уншиу и италианската мандарина. Има съществени причини, заради които си заслужава плодът да е често на масата ни. Защо ли се препоръчва всяка сутрин да се изпива по чаша мандаринов сок? Полезен е при кожни заболявания. Използва се за лечение на астма и бронхити. Съдържа голямо количество аминокиселини, които са прекрасно лечебно средство срещу отоци и заболявания на стомаха. Напитката е еднакво полезна за деца и възрастни. Утолява жаждата при висока температура. Прочиства белите дробове. Убива някои гъбички и има антимикробно действие. Освен това е силен антиоксидант*. Насища организма с витамини през зимата, повишава апетита и подобрява обменните процеси.
1Знаеш ли, че в Китай съществува обичай в навечерието на Новата година да се подяравят по две мандаринки, за да има здраве и дълголетие в дома? Наименованието им, Гум, на кантонски диалект означава злато. Но ти май вече научи, че малките мандаринки ни даряват с нещо много по-ценно от това. Те ни носят надеждата за младост и дълголетие. Може би тя е важна за теб и приятелите ти, защото цените здравето си повече от всичко на света, нали?!

*противо-окислител, съдържащ биохимични вещества, действащи благоприятно и отпускащо върху човешкия организъм. Те влияят върху физиологията му, предпазват го от вируси, бактерии, токсични вещества и подобряват имунитета.