Mpalonia-Metallize-Mov-Mpez-20-tmx-zoomВ него се крие някаква магия, мистика и страст. Но често, докато си в компанията му, може да се почувстваш тъжен. Защото той е сложен цвят, съставен от двата основни – син и червен. Ще кажеш - силни и атрактивни родители, нали? И ще имаш право. Създали са го царствен, достоен, елегантен и одухотворен. Гледаш ли го, ставаш чувствителен. И се настройваш романтично. Спохождат те философски мисли. С помощта му в главата ти могат да нахлуят цял рояк творчески идеи. И при цялото им многообразие ще запазиш спокойствие и сила. Сякаш усещаш аромата на много нежен и фин парфюм. Това е Лилавият цвят
Знаеш ли, че?

1560В природата го срещаме по-често в растителния свят. Не е присъщ за животинския. Виждал си прекрасните пролетни ириси, виолетки и фрезии? Днес даже лалетата се обличат в лилави одежди. Минзухарите, карамфилите и орхидеите – също. Тъмно лилавите сред плодовете са едни от най-вкусните. Досещаш ли се кои са те? Говорим за смокините и касиса, за гроздето, сливите и боровинките. Трябва да знаеш, че в Средиземно море се срещат пурпурни миди.Ако искаш да научиш!
103Императорските одежди в миналото са с пурпурен цвят. Лилавият цвят е известен от дълбока древност. В миналото египтяните го извличали от перли и само фараоните успяват да си го позволят. Затова сега лилавият цвят се смята за кралски цвят. Вероятно това е свързано и със стремежа на човек да възприема виолетовия като нещо тайнствено, недостъпно и величествено. В исторически аспект лилавият е символ на римската империя. В някои страни от Изтока и Европа дрехи, обагрени в него, са символ на траур.
Прочети, ако си любопиен!
106-grivna-shambala-koteshko oko-lilav-lilav konecОптическите му характеристики го правят един от най-тежките за възприемане цветове. Отрицателното му въздействие прави хората затворени. Води ги до падение. Подтиска желанията им. Кара ги да се чувстват малоценни и малодушни. Положителното е свързано с одухотвореното съзнание. Символ на сдържаност, проницателност и благосъстояние, цветът внушава достоверност и качество на високо ниво. В бизнеса също е харесван. Подхранва въображението на артистите. Лилавото и неговите вариации теменужено, виолетово, пурпурно се причисляват към топлите цветове въпреки, че нещо в тях напомня за студенина и резервираност. Цветът има доста вариации и издава подсъзнателното желание на човек той да бъде харесван, загадъчен, енигматичен и елегантен. Смята се, че лилавото е любима окраска на творческите натури. Такива хора обикновено доста често се намират в душевен смут. Деликатни и чувствителни са. Подвластни на настроенията на бушуващите емоции, а духовното при тях стои на пиедестал. Този цвят никога не бива да доминира. Но пък като умело подбран акцент може да влезе в изключително сполучливо и деликатно взаимодействие с много другите цветове.