green (5)Наричат го цвета на живота, на растежа, на свежестта и спокойствието. Навярно затова символизира надежда, младост, здраве, мир и късмет. Прегърнат от синьото на небето и червеното на земното ядро, той се движи във вечната компания на студените и топлите цветове.На границата между green (8)Земята и небето е.
Цветът е Зелен
Психологията твърди, че той е умерен и успокояващ. За ботаниците това е живецът на пробуждащата се природа. Факт е, че присъства в окраската на всички растения и много животни. Има и оттенъци, които пораждат отрицателни емоции и негативни асоциации, като: завист, инфантилност, болезненост, но те са твърде редки.

green (2)Отровно зелени са плесените. Опасните змии, гущери и крокодилите също са обагрени в този цвят. Окраска е и на скъпоценните изумруди и нефрити. Художниците го отбелязват като съставен цвят. Получава се при сливането на синия и жълтия. В много религии зеленото е символ на пробуждащия се живот. Сочат го и за цвят на дълголетието. И на женското начало. В древността цветът се свързва с образите на морските божества и на лечителите. Не е случайно. Тогава медицината е базирана на лечение с билки, които и до днес се използват при правенето на лекарства. Ето защо той е и символ на фармацевтите.
Най-важната му черта е , че зеленото винаги е насочено към процъфтяването и новите начинания. Имаш ли приятел, който предпочита този цвят?green (6) Ако с е опиташ да ни го опишеш сигурно ще отбележиш, че той умее да види и двете страни на всяка ситуация. И може да оцени шансовете й за благоприятен изход . А това го прави интуитивен. Има висока работоспособност и много често е склонен да помага на другите. Приветлив е, но и много тайнствен. Има собствен свят, който не разкрива на никого. Знаеш, че и в хералдиката багрите имат точно определно значение. Тук е моментът да се вгледаме в трибагреника ни. Във флага на нашата Родина, той е носител на плодородието и силата на българската земя. Символ е на гората-закрилница, на българските бунтовници и революционери.
Нама как да не споменем и за зеления цвят на светофара. Той дава „зелена улица”, сякъш ни „казва” – свободно е, премини. А какви са „Зелени идеи”? Свързани са с опазването на природата и околната среда, знаеш го, нали?! Не веднъж сме ги споделяли тук, на страниците на списание „Аз съм българче”. А ти, приятелю имаш възможност да ни представиш своята идея. Ако имаш такава опиши я накратко, и я изпрати в редакцията. Най-добрата ще публикуваме в следващия брой. И ще я прочетат всички.