fiddleguslaЗнаете ли, че прадядото на цигулката е изобретен от древните българи?

Днешното пътешествие ни отвежда около VII-и век от н.е. –Знаете ли какво означава това съкращение?! Тогава в Централна Азия, в долините на Памир и Хиндукуш, (планински вериги, обединени под името Имеон). нашите прадеди основават Стара Велика България, която е позната под името Балхара.

Нейни съседи били Китайската империя и Индия. Българите били познати като едни от най-развитите народи от Централна Азия. Те развивали всички стопански поминъци - земеделие, животновъдство, строителство, търговия и занаятчийство. Но най-много се славели с големите си красиви коне, заради които индийските владетели често воювали с нашите предци. В китайските летописи българските коне са наричани с името „небесни” - заради изключително красивите им гриви и бързина.

От китайски източници научаваме и за струнен музикален инструмент, донесен от земите на Балхара. Той показва почитта на българите към коня. Известен е по нашите земи и до днес под името „гусла”, а свирещият на него се нарича гуслар. Тялото му прилича на голяма круша, направена от дърво и опъната кожа. Към него е прикрепена дълга шия, която в горния си край завършва с красива конска глава. Гуслата има една струна, направена от сноп здраво усукани косми от конска опашка. По външен вид много приличала на вече познати струнни инструменти. Различавала се обаче с продължителен и гъгнещ звук, който не може да се получи при дърпане на струни, а при триене с лък върху тях. Този начин на свирене на струнен инструмент не бил познат до този момент в цяла Азия и Европа. Познати били само инструменти, подобни на лира и китара, за които си говорихме в миналото музикално пътешествие.

След това голямо откритие на древните българи се появили много подобни на гуслата инструменти, които формирали семейството на струнни лъкови. Към него принадлежат китайският инструмент Ерху,  арабския инструмент Ребаб (VIIIв.), персийският инструмент Фидел (VIIIв.) и много други. Фидел е прекият родител на цигулката, виолата и виолончелото, които ние чуваме в оркестрите и до днес. Той прилича на лютня, но без прагчета А  доскоро в Европа е смятан за първия струнен лъков инструмент.

Но сами се сещате, че не е така, защото гуслата се е появила доста по-назад във времето! През VIIв. пр.Хр.. Използван е за съпровождащ инструмент при пеене, когато древните българи водели на паша своите коне. Знаете ли къде можете да чуете да се свири на гусла? Ще ви кажа – в някои села на Родопите. Или пък – ако отидете на концерт на някой наш фолклорен ансамбъл. Удоволствието ви е гарантирано!!!