Той е основателят на оперния жанр в българската музика. Роден е в град Пловдив, на 6 май, 1882г. и според музиковедите е представител на първото поколение български композитори. Детските му години преминават в мизерия и недоимък. От малък проявява музикалното си дарование. Една случайност пък му помага да започне първите си уроци по пиано при композитора Панайот Пипков, който безплатно обучава останалото без родители момче. С музикална теория започва да се занимава на 15-годишна възраст, като ученик в Букурещкото музикално училище. Там, в продължение на две години, учи още тромбон и пиано и прави първите си опити да композира. Свири на тромбон в оперния оркестър.През 1898 г се завръща в България, а през 1901 г  заминава за Италия, за да следва композиция при Пиетро Маскани. Завършва през 1803 г с диплом за „маестро ди музика”. Досети ли се за кого ти разказвам?

Става дума за Маестро Георги Атанасов

   След дипломирането си се завръша у нас като капелмайстор в Хасково, Карлово и Пловдив. А знаеш ли, че от 1914г е капелмайстор на Гвардейския оркестър и на този във Военното училище в София? Заедно с това през 1922– 23 г дирижира и в Софийската Народна Опера. Условията, в които работи Маестрото, във второто и третото десетилетие на миналия век, са изключително тежки. Запомни! Цялото му творчество е плод на безкрайна любов към музиката. За период от 20 години, докато ръководи Гвардейския оркестър, музикантите-гвардейци изнасят 97 симфонични концерта. А българските слушатели се запознават с произведения на западноевропейската и руска симфонична музика и с творби на български автори, сред които са Симфония № 1 на Никола Атанасов, Първи клавирен концерт на Панчо Владигеров със солист автора и др.

   Маестрото композира детски песнички и е автор е на 5 оперети за деца! Написва ги за детската музикална китка на Димо Бойчев в Пловдив. Ето кои са те: „Болният учител” (1909 г), „За птичките” (1911 г), „Самодивското изворче” (1911 г), „Малкият герой” (1915) и  „Златното момиче” (1920). На една от тези творби е кръстен и нашият 46-ти брой. Маестро Атанасов е автор също на 6 опери, написани върху национални битови и исторически сюжети, и на първата българска оперета за възрастни, поставена в Софийската опера през 1916 г  -  „Моралисти”. За съжаление, на 49-годишна възраст той развива много тежка форма на диабет и се налага да се лекува в чужбина. С помощ от италианския институт „Про ориенте“ заминава за Италия, но лечението се оказва закъсняло и неуспешно. Маестрото ни напуска на 17 ноември 1931 г. Не след дълго Смолянското училище представя на читалищната сцена няколко детски оперетки, сред които е и „Самодивското изворче”.

   Така наследството на Мастро Атанасов остава във времето и достига до нас, децата, тогава, когато той дирижира от небето.