Playing-Saxophone-1500x1500Интересен факт е, че, за разлика от историята на повечето музикални инструменти, днес е известно точно кой и кога създава саксофона. Става през 1841 г., а изобретателят му е белгиецът Адолф Сакс – виртуоз, който е свири на няколко инструмента. Той комбинира наустник на кларинет с клапи на обой и ги прикрепя към конична медна тръба с леко разширена фуния. Този инструмент, наречен по-късно на неговото име, е предназначен за военните оркестри, за да подкрепи силата на звука на дървените духови инструменти. saksofon bigДнес обаче саксофонът звучи най-често в поп и джаз музиката, където се изявява най-пълно богатият му звуков регистър и изразни възможности. Адолф Сакс създава четиринадесет различни по размери саксофони, както и сакскорна – басов инструмент, използван във военните оркестри.
Знаеш ли, че?


Saxophone2 (PSF)Днес се използват четири от всички тези инструменти – сопран, алт, тенор и баритон саксофони. Всички те имат еднаква клапанна система, така че музикантът да може лесно да свири на различни видове саксофони. В джаз-съставите обикновено присъства ансамбъл от два тенор-саксофона, два алт и един баритон.
Прочети, ако си любопитен..
Сопран-саксофонът е най-малкият инструмент в семейството и има най-висок регистър. Един от първите музиканти, които правят импровизации с него по време на концерт, е американецът Сидни Бекет. Други големи саксофонисти са Чарли Паркър, Джон Колтрейн, Джери Мълиган, Стен Гец и Дейвид Санборн. Сред българските музиканти от миналото са известни имената на Димитър Симеонов и Людмил Георгиев, днес признати наши саксофонисти са Анатолий Вапиров, Владимир Кърпаров и Петър Момчев. Чуй техни изпълнения и ще откриете за себе си красотата в звукът на саксофона!