Vladimir_DimitrovЗнаеш ли, че?

Има едно малко българско селце, намиращо се в Западна България, в Кюстендилска област. Шишковци. Според едно предание, първият му заселник бил дебел човек ,, известен като „Шишкото", от където идва и името на селището. Има обаче и по-красива легенда, свързана с историческото му минало.

А най-популярната истина е, че тук е живял и творил, създавайки най-добрите си шедьоври, големият ни художник Владимир Димитров-Майстора. В селото, като своеобразна туристическа атракция, веднага ще ви посочат и две сгради, свързани с великия ни художник – Къщата-музей, в която е живял, и Домът-паметник. Преди 43-на години картините на Владимир Димитров, са преместени в Художествената галерия в Кюстендил, наречена на името му. В центъра, на мегдана, се намира гробът на Майстора, винаги обсипан с цветя на признателност.

Искаш ли да научиш?

Легендата казва, че цар Иван Шишман водил на тази територия през 14-и век тежко сражение срещу турците. В тази последна своя голяма битка, българският владетел бил тежко ранен. Тръгнал с верните си войници към съседното село, където загубил копието си. Малко по-надалеч, в битката паднал и конят му. Днес тези села носят имената от легендата – Копиловци, Коняво. А местността, в която се е водило сражението, е Шишманица. Тя, разбира се, е в землището на Шишковци. Впрочем, в тези предели има и две могили. В едната от тях преди години беше намерена колесница. Смятана за колесницата на цар Иван Шишман...Изложена е на показ в Националния исторически музей.

Открий с.Шишковци на картата!

Селото се намира на 10 км от Кюстендил, а го обграждат двете реки – Струма и Драговищица.. аради традиционно засажданите и добре виреещи там – вкусни череши, ябълки, круши...

Впрочем, Шишковци се намира в равнинна част, обградено от минаващите на 1 км р.Струма, и на 3 км р.Драговищица. Наблизо го закриля Конявска планина.