На 5 км западно от гр.Шипка, в подножието на Стара планина, се намира село Ясеново. Любопитното в местоположението е, че е тясно и дълго – както го определят местните жители. Дължината му е 3 км, а широчината в тази равнинна част – 1 км. В около 300 къщи  живеят към 800 човека, представляващи няколко етноса – българи, турци, българомохамедани, цигани...Как се е получило ли?

  До 1903г. селото носи турското наименование Химитли, доминирано изцяло от този етнос. Постепенно в пределите му се заселват и доста български семейства, първите от които идват от Тревненско. През 50-те години на миналия век турците започват да продават къщите си, купувани предимно от българи.

Заселват се и роми, съставляващи близо една трета от сегашното население Преди 60-на години селището взима името на поета Христо Ясенов, а се знае, че назад, в миналото, околните селища са били турските Бичерли и Базли.От 1910г българите започнали да  събират пари за църква. Но заради беднотията или катаклизмите на времето все не успявали да я построят. Едва на 3-и март 1995г. е направена първата й копка, а 15г по-късно, на Гергьовден 2010г тя е осветена. Храмът носи името „Св.Троица”, а край него, на 6-и май, се провежда и съборът на селото. В селото открай време се издига и друг молитвен дом – джамия, сякаш за да подскаже за толерантността и мирното съжителство на хората, живеещи тук. От времето на Руско-турската освободителна за нас война е популярна една планинска пътека. Позната е във военната история като „химитлийска”. И се знае, че в началото на януари 1878г. по нея минават войската на ген.Скобелев и части на българското опълчение, за да ударят в гръб турците при Шейново. Два дни продължават кръвопролитните сражения около пътеката и околните възвишения, след което турците отстъпват и заемат позиции в Химитли. Руските войници започват да обкръжават селото, а вечерта, преди атаката си, запалват на големи разстояния огромни огньове, за да създадат усещането за многочисленост. И турците изоставят селото и укрепения си лагер. Днес на това място се издига паметник-костница, носещ името на ген.Скоболев. Той има формата на пирамида, а в него са събрани останки, парчета, копчета от шинели, всякакви неща, намирани по химитлийската пътека. Основното училище „Иван Вазов” е закрито през 2008г.. Оцелява все още читалище „Алеко Константинов 1972г.”, приютяващо кметството и поддържащо самодейността и традиционните обичаи.   Всъщност, живот в това късче земя е имало още преди хилядолетия. Доказателство е изобилието от тракийски могили из региона. Една от тях е между селото и Голямо Дряново, смята се, че е от 5-4-и век пр.Хр. Друга, наричана Сашева, между Ясеново и гр.Шипка, е намерена неограбена, датирана към 3-и век пр.н.е., с дълъг 13 метра коридор и изобилие от глинени съдове и предмети, свързани със задгробния живот на знатен тракийски владетел. Туристическа пътека, тръгваща от Ясеново, води към хижа Узана, където е географският център на България. Четиричасовият преход е и вариант за попадане в двете популярни хижи там. Над които се издига връх Коруджа Исполин (1524 метра). Край него се намират огромни камъни, познати под името „Кралимарков стол”. Там е сядал юнакът и се е любувал на природата, която е вплела в снагата си Узана - една от най-големите поляни в страната ни. На няколко километра от Ясеново се намира град Шипка, край който е едноименният манастир и Долината на тракийските царе. .