1Село Свежен се намира в Сърнена Средна гора и отстои на 60 км от Пловдив, и на 31 км от общинския си център Карлово. Историята му започва от 14-и век. Легендите казват, че е основано от болярите на цар Иван Шишман след падането на България под турско робство. Те са първите заселници тук, в гънките на планината, на 720 метра надморска височина. Според една от версиите Кера-Тамара, наричана също Мара, сестра на Иван Шишман, била дадена на султан Мурад. Защо ли?2

За да бъде омилостивен нашественикът. Или за да бъде спечелено време за продължаваща борба за независимостта на страната. Срещата между враждуващите страни станала в Стрямската долина, насред полето, назовавано по-сетне като Марино. 3Болярите обаче се засрамили от постъпката си и затова, вместо да се върнат в столицата Търново, потърсили нова място за живот. Намерили го в три околни посоки – на мястото на срещата, където основали селището Марино поле. На запад, където възникнало Войнягово. И на изток – в дебрите на Средна гора, където се появило селището, предшественик на Свежен.
В периода на турското робство е познато като Аджар. Назад във времето през землището му преминал някакъв арабски пътешественик. Който съобщил на султана, че там, нейде из Балкана, живеят „аджар адама", т.е. здрави като камъни люде.4 Поискал турчинът да види някои от тях, без значение дали ще му ги доведат с добро или насила. Преданието не казва кога и как се е състояла тази среща. Но я е имало, затова все още е съхранен спомен за повелята му – „Идете, градете и името Аджар сторете...", твърдят днес местните жители.
Преди Освобождението Аджар е бил и околийски център. Имал е към 5000 жители, а в административните му повели са влизали 62 села. Привилегировано село било, развили са търговията, розопроизводството, абаджийството, гайтанджийството. 6Построили са килийно училище(1850г.), съградили са и църквата „Св.Петър и Павел", на която преди 5 години беше направен основен ремонт. В нея днес се черкуват към 200 свеженци, някои от които обитават изключително стари къщи. Долната част на селото, откъм Карлово, е обявена за резерват, а някои от тези архаични домове са на 350 години! Близо 100 са къщите-паметници на културата – гредоред, кирпич, кал, плет, измазан с кал – това са вариантите на градежите им. Чардаците пък са романтичен полъх от миналото и наслада за окото.
Срещу кметството е паметникът на полковник Владимир Серафимов(1860-1934г.), военен герой, освободител на Родопите от османското иго. 5Родната му къща е местен музей, в който също може да се потопите. Читалището носи името „Груд Георгиев" и е най-старото в общината – на 154 години! Малката му музейна сбирка, сред която блестят носии, дарак, чекръг и т.н., съхранява част от бита, традициите и обичаите на местните жители. Красива е и сградата на някогашното основно училище „Еньо Велев", зачеркнато от картата на образователната ни система преди повече от 30 години.
7Малката рекичка, преминаваща през селото, носи името Свежен и обединява Горния и Долния му край. Горите в тази част на Сърнена Средна гора са борови и дъбови и помнят една незабравима битка. Подсказва я голямото информационно табло с лика на Хаджи Димитър. То е в края на селото, по пътя към Карлово, и сочи посоката за още едно преживяване.Че на 3 км се намира връх Кадрафил, където според преданието е погребан след гибелта си легендарният войвода. Овчари от селото са му носили храна, а и вероятно са го съпътствали в последния му час. Паметна плоча е поставена там. А това е и мястото, до което свеженци винаги ходят – като част от ритуалността и преклонението - в последната седмица на м.август, когато е традиционният събор на селото. Пак на 2-3 км, но в посока към с.Мраченик, се намира недействащ манастир, край който се е провеждал въпросният събор. Наоколо са местностите с любопитни имена – Герганка, Жеравака, Черешката, Св.Спас, както и хижите Братан, Каваклика, Свежен....
Игра за знание
1.В кой дял на Средна гора се манира селото?8
2. Как е името на военния герой, освободител на Родопите от османското иго?
3. Какво е името на местността, където де провежда традиционният за селото събор?