DSC02355Сърмашик е старото име на селото. В буквалния превод от турски означава „бръшлян". В преданията, в легендите, в миналото назад. Защото Бръшлян има далечна предистория...
Прочети, ако си любопитен!
Тракийско племе живее някога по тези земи. Търси плодородна, изпълнена с още по-целебна сила земя. Открива я в една котловина, сред букови и дъбови гори. Решава да основат там ново селище.

DSC02358 И възлагат тази задача на двама братя-близнаци. Впрягат те два вола, също близнаци, и ги подкарават след залез слънце да заорат голям сакрален кръг. Обхождат гори, поляни, рекички, хълмове...От пълнолуние – до изгрев слънце. Такъв е обредът. Когато спират, се оказва, че не са успели да затворят кръга. Но каквото влиза в пределите му, става част от новото селище. А на незатвореното място години по-късно жителите построяват малък параклис...
Това е легендата за възникването на с.Бръшлян. В чието землище открай време си съществува и параклисче, наричано „Църквичката".Църквата в центъра на Бръшлян носи името „Св.Димитър". Тя е обявена за паметник на културата, а градежът й е датиран към 15-16-и век. Храмът е изграден според изискването – турчин, качен на кон, да не може да го види. Заради това сградата изглежда ниска, схлупена, невзрачна. Но вътре има височина, защото е вкопана в земята. Някога я огражда дебел каменен зид, заменен днес с лека дъсчена ограда.
Впрочем, сградата е ге-образна, с две отделения. Едното, по-късото, крило, е възстановеното някогашно Килийно училище (1871г.). В него са съхранени експонати от времето на прадедите на сегашните 60-на жители. Църквата пък има олтарна маса, поставена върху мраморна колона, по която има издълбан надпис на старогръцки. От него става ясно, че през 2-3 век сл.Хр., на същото това място съществува храм-жертвеник, построен в чест на бог Дионис. Това, разбира се, може и да е само предположение. Което обаче води и до извода, че лозарството и винарството са сред основните поминъци в региона...Изследователите смятат, че храмът-жертвеник е изключително популярен и е служи като притегателна сила и за заселване, и за поддържане на живеца в това красиво място..
Открий Бръшлян на картата...
Селото е от най-малките днес в пределите на община Малко Търново. Намира се на 64 км от гр.Бургас и на 14 км северозападно от общинския си център гр.Малко Търново. Еднокилометрова отбивка от магистралата води право там. Изходен пункт е и за туристически маршрути. Един от тях предлага 13 километров преход – през манастирчето „Пейково" до Малко Търново. Предлага се и обратния вариант. Разходката из местността „Борилото" е среща с духа от времето на траките. Там е изграден заслон, а наблизо все още струи древно изворче, от което вероятно и те са пиели вода...На 5 км е резерватът „Витаново", както и долината на р.Велека – ориентири за среща с красотата на природата. На 1 км южно е параклисът „Св.Панталеймон", който е и покровител на селото. На 2 км източно е „Св.Петка", наблизо е и „Св.Марина", най-популярната в Странджа светица. Защо ли?! Вероятно защото е свързана с легендата за създаването на Бръшлян.
Игра за знание:1. Според изследователите в селото съществува храм-жертвеник, построен в чест на тракийски бог. Кой е той?
2. Каква е легендата за възникването на с.Бръшлян?
3. Кой резерват може да се види в близост до селото – в долината на р.Велека?