DSC08040Пещерата „Снежанка”-през 1961г трима туристи виждат на 3-и януари пожълтял сняг около една планинска дупка. Тя била широка към 45 см и те се вмъкват през нея, за да открият днешната популярна пещера „Снежанка”. Влезли са най-напред в залата, наричана „Брадите”, тъй като тя е най-близо до повърхността и в нея са проникнали корените на дърветата, които постепенно са се оросили и вкаменили, приличащи на бради. Тя е една от шестте зали, съхранили сътвореното от природата в разстояние на 1.5 млн години. Сталактити, сталагмити и сталактони – на общ брой към 800 000!

DSC08046   Пещерата „Снежанка” се намира на 7 км от град Пещера и до нея се стига по два начина – с автомобил до съществуващия паркинг, и от там – по пешеходна пътека – за около 25-40 минути, в зависимост от бързината ви сред природата, покрай беседките, пейките, красивите дървета и прозиращата между тях светлина. Другият вариант е изцяло да разчитате на краката си по маршрут, след който се попада в света на въображението. Дължината на „Снежанка” по централната й ос е 145 метра, а общата на всички зали – към 220 метра. Голямата е дълга 40 м, широка е 30 м, а височината й достига 10.30 метра. Сред причудливите създания са Папагала, Кракът на балерината, Средновековният замък, Дамската лява ръка, Агнешкото бутче и т.н.. Изваяните прелести са и във Вълшебната, където са се „настанили” Снежанка, Принцът и Джуджетата, както и сталактити с луковични образувания. В Музикалната пък разнообразието идва от различните тонове, които се получават от свободното и своеволно падане на всички капчици.

DSC08062 Смята се, че от залата на Срутището започва образуването на пещерата преди хиляди години. Защото водите на р.Махленска са преминали през тектонските пукнатини и са извайвали през вековете кухината, сталактитите, сталагмитите и сталактоните…

DSC08063 В Голямата зала са намерени следи от тракийското племе беси, което преди 3500 години я е обитавало и е палило огън, за да се топли. Оттам той е прониквал и в съседната, на Срутището, в която все още има следи от сажди. Намерени са от тези обитатели глинени съдове, кости от домашни животни, бронзово украшение,, останки от две огнища, ползвани от племето. Както и изкуствено подравнена площадка, предназначена за място за преспиване…Какво още ли? Вкамененият водопад, драпериите, двете пресъхнали езерца, бисерите…И удоволствието да попаднете там – в един от стоте национални туристически обекта! Впрочем, град Пещера се намира на 20 км от областния си център Пазарджик, на 44 км от Пловдив, на 16 км от Батак и на 7 км от Брацигово. А пещерите наоколо са 25.