DSC08949Един от манастирите в България е много странен. Защо ли? Защото не отговаря на обичайната представа за външен облик. Липсва традиционната ограда и двор. Не се виждат около храма постройките, приютяващи служещите на Бога монаси. А му липсва и богатата история на миналото.В него не са се писали богослужебни книги. Не е строен върху основите на старо тракийско светилище или върху средновековна византийска базилика. Не е разрушаван, опожаряван и възстановяван през вековете на турското робство. Но пък е плод именно на него. По-точно - на края му... DSC08971

 

За Шипченския манастир става дума. Той се намира на 12 км северно от Казанлък, в посока към Габрово. Натам е проходът, при който са оставили костите си 18 491 руски войни и български опълченци. Разбира се, става дума за Руско-турската освободителна за нас война от 1877-1878г., и по-конкретно - при битката за Шипченския проход.

Идеята за градеж на храм - в памет на хилядите загинали - е на Олга Скобелева, майка на прочутия руски генерал, подкрепена и от Граф Игнатиев. Благотворителната кампания е подета през 1879г. от император Александър 2, който дарява икона и 1000 рубли. А строежът започва през 1885г., но поради редица политически перипетии приключва през 1902г., когато е и тържествено осветен.

Църквата "Рождество Христово" е съграждана изцяло в традициите

на руската църковна архитектура от 17-и век. Тя има 5 купола, най-високият от които, централният, се издига на височина 42 метра. Над тях са поставени 10 метални кръста, позлатени и обковани с мед. До централният вход на западната фасада, където е и камбанарията със 17-те камбани, се стига, след като се повърви по дълга пътека. Тя пък сякаш подсилва ефекта от красотата на храма, респектиращ и величествен там, в подножието на Балкана...

Костите на загиналите опълченци, войници и офицери са събрани в 17 каменни саркофага, положени в криптата. В нея също е поставен иконостас. А в страничните галерии, върху 34 мраморни плочи, са изписани имената на падналите за свободата ни шипченци. 451 от тях са българи, увековечени на 4 плочи върху западната стена.